ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάλπες στη Σερβία στη σκιά βίας και ελεγχόμενων ΜΜΕ

ΠΗΓΗ: Reuters

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Παρότι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Σερβία και δεν είναι πια πρόεδρος του κόμματός του, η εικόνα και το όνομά του βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) της πρωθυπουργού Ανα Μπρνάμπιτς.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν, όμως, πολύ διαφορετική εικόνα από εκείνη των προηγούμενων εκλογών, μόλις πριν από 20 μήνες. Το SNS αντιμετωπίζει αυτή τη φορά ανταγωνισμό από τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό Σερβία κατά της Βίας, που γεννήθηκε μέσα από το κίνημα διαμαρτυρίας για δύο μαζικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τη χώρα τον Μάιο. Το κυβερνητικό κόμμα διαθέτει, όμως, ισχυρό κομματικό μηχανισμό, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης στηρίζει την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανήθικων μεθόδων που χρησιμοποιεί το Προοδευτικό Κόμμα είναι η περίπτωση του υποψήφιου βουλευτή του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, Τζόρτζε Μίκετιτς. Ενα μήνα πριν από τις εκλογές, βίντεο του Μίκετιτς να κάνει έρωτα με τη σύντροφό του διέρρευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να προβληθεί σε φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο. Η διαρροή του βίντεο έγινε λίγες ημέρες αφότου ο Βούτσιτς είχε αποκαλέσει τον Μίκετιτς ανθρώπινο απόβρασμα. «Μη με ρωτήσετε γιατί το λέω αυτό. Ξέρω πολλά», είχε πει ο πρόεδρος. Ο Μίκετιτς υποστηρίζει ότι το βίντεο βρισκόταν σε υπολογιστή του, ο οποίος είχε κλαπεί πριν από ένα χρόνο από το διαμέρισμά του. «Τους τελευταίους μήνες κατήγγειλα πολλές παρανομίες και κρούσματα διαφθοράς. Κάθε στέλεχος της αντιπολίτευσης έχει συρθεί στη λάσπη των ΜΜΕ», λέει ο Μίκετιτς.

Ροζ βίντεο

Τη δημοσίευση του επίμαχου βίντεο του Μίκετιτς καταδίκασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Βελιγραδίου με το κόμμα Σερβία κατά της Βίας, Βλαντιμίρ Ομπράντοβιτς, είπε την περασμένη εβδομάδα στην κρατική τηλεόραση: «Εκτιμώ ότι η διαρροή του βίντεο ξεπέρασε κάθε όριο αξιοπρεπούς προεκλογικής εκστρατείας. Πρόκειται για το πιο βρώμικο κόλπο που έχουμε δει.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Βούτσιτς ως εντολέα της διαρροής, με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας να διευκολύνει την κυκλοφορία του υλικού. «Κάθε τι που βλέπουμε και μαθαίνουμε αποδεικνύει την κατάχρηση εξουσίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες αντί να ασχολούνται με την ασφάλεια των πολιτών, χρησιμοποιούνται για να επιτηρούν και να δαιμονοποιούν πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ο συνασπισμός Σερβία κατά της Βίας.

Απειλές

Κατά τη διάρκεια χρονικής περιόδου 72 ωρών τον περασμένο μήνα, το ανεξάρτητο κέντρο Ερευνας και Διαφάνειας του Βελιγραδίου κατέγραψε πέντε περιστατικά απειλών ή καταστροφής ιδιωτικής περιουσίας, με στόχο υποψηφίους της αντιπολίτευσης. «Η εντύπωσή μας είναι ότι η βία και οι απειλές εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή των εκλογών», ανέφερε έκθεση του κέντρου. Ο Σλάβισα Μομτσίσλοβιτς, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην πόλη Προκούπλιε στη νότια Σερβία, υποπτεύεται ότι η πυρκαγιά στο αγρόκτημά του τον περασμένο μήνα έχει σχέση με την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα. «Βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές», λέει ο Μομτσίλοβιτς.

Ο Μπόικο Στεφάνοβιτς, επικεφαλής του μικρού κεντροαριστερού κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που συμμετέχει στον συνασπισμό Σερβία κατά της Βίας, διηγείται ότι το 2018 είχε πέσει θύμα επίθεσης από ομάδα ανδρών. Ο ξυλοδαρμός του είχε πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων κατά του Βούτσιτς. «Ζούμε σε χώρα βίας, διαφθοράς και μεγάλης εγκληματικότητας. Το κλίμα βίας, φόβου και χειραγώγησης των ψηφοφόρων είναι αποτέλεσμα της αναβίωσης της παλιάς πολιτικής οικογένειας των Σέσελι, Βούτσιτς και Ντάσιτς», είπε ο Στεφάνοβιτς αναφερόμενος στους εθνικιστές ομοϊδεάτες του Βούτσιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση