ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καμία συμφωνία για ΗΠΑ-Τουρκία λόγω διαφωνιών

Οι δυο σύμμαχοι εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον της βόρειας Συρίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τουρκία και ΗΠΑ εξακολουθούν να διαφωνούν σε μια σειρά ζητημάτων, με το ζήτημα της Συρίας να είναι ένα μεγάλο χάσμα για τις δύο πλευρές. Οι ΗΠΑ εστιάζουν στο μέλλον και στην συνεργασία των Κούρδων στην βόρεια Συρία, την στιγμή που η Τουρκία οραματίζεται μια νέα ζώνη κατοχής στην περιοχή. 

Στο μεγάλο ρήγμα φως έρχεται να ρίξουν οι νέες δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής ηγεσίας. Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις συνομιλίες για να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη, απαλλαγμένη από την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ειδικός αντιπρόσωπος των Η.Π.Α. για τη Συρία και απεσταλμένος του συνασπισμού για την ήττα του ισλαμικού κράτους (ISIS).

Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν μπόρεσε να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες, μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, για το νέο αμερικανικό σχέδιο και την πιθανή αμερικανοτουρκική συμφωνία. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη στη βορειοανατολική Συρία για την δική της προστασία.

Το διπλό μήνυμα της Ουάσιγκτον

Σε ομιλία του, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τζέφρι αναφέρθηκε σύνθετες διαπραγματεύσεις για το εγχείρημα της ασφαλούς ζώνης. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν την αγωνία της Τουρκίας για τις δυνάμεις του YPG στα σύνορά της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει τον Τούρκο ομόλογο του ότι «η χώρα του δεν θέλει να δει οποιονδήποτε να κακομεταχειρίζεται τους συνεργάτες μας στο SDF, μερικοί από τους οποίους είναι Κούρδοι».

Αναλύοντας τις προαναφερόμενες δηλώσεις και τις τελευταίες εξελίξεις στον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ο έμπειρος, εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Ιλχάν Τανίρ σημειώνει ότι για εβδομάδες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη που θα ηγείται η Δύση για να φρουρούν την συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας. Τη Δευτέρα ο Τζέφρι φάνηκε να αποκλείει την επιλογή των Δυτικών στρατευμάτων.

Το αδιέξοδο των ΗΠΑ

Ο κ. Τανίρ προσθέτει ότι ο Τζέφρι ξεκαθάρισε πως η προτεινόμενη ασφαλής ζώνη δεν θα φιλοξενήσει καμία δύναμη του YPG ή της SDF, καθώς και ότι η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας δεν πρόκειται να έχει κακομεταχείριση από καμί ξένη δύναμη. Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με το πώς μερικές εκατοντάδες Αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια ασφαλή ζώνη χωρίς τη βοήθεια μιας διεθνούς δύναμης.

Ο Τζέφρι δεν δήλωσε επίσης, ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα ελέγξουν την προτεινόμενη ασφαλή ζώνη, όπως οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι προκηρύσσουν εδώ και για μήνες.

Μέσα, από τα σχόλια του Τζέφρι φαίνεται ότι οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να στερούνται απαντήσεων για τις σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον της ασφαλούς ζώνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Χρειάζεστε βοήθεια 2% για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγοράστε αυτοκίνητο και πληρώστε ιατρικούς λογαριασμούς ...»
selsumat@gmail.com  |  11:53

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«προσφέρουμε βοήθεια δανείου 2% για να κάνουμε επιχειρηματικές συναλλαγές, να αγοράζουμε αυτοκίνητα και ...»
matto  |  11:52

ΠΣΕΜ: Δημοψήφισμα για ολοήμερη αποχή με αφορμή τις εξετάσεις ανά τετράμηνο

« 7 ΑΠΟ ΤΑ 10 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ...»
ΜΑΡΙΚΑ  |  11:40

Best Value για επαγγελματίες

«Βάλθηκαν να μας ……… τρελάνουν ;;; «Το μυστήριο του Αγιασμού (????) τέλεσε ο ………» Ο Αγιασμός που τελείται ...»
YIANNOULIS  |  11:07

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Πλησιάζει το τέλος της επιχειρηματολογίας της Υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ

Δίκη Τραμπ: Η Έβδομη Μέρα

Με το τέλος να πλησιάζει στις επιχειρηματολογίες των Ρεπουμπλικανών και την Υπεράσπιση του προέδρου Τραμπ, η κλήτευση Μπόλτον ...
Newsroom K
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X