ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατάσταση λεπτών ισορροπιών στην Λιβύη

Οι εξελίξεις στη Λιβύη συνεχίζουν να τρέχουν με τους ίδιους ρυθμούς και το Σαββατοκύριακο δεν ήταν διαφορετικό καθώς η Μεσόγειος και υφήλιος εξακολουθούν να έχουν τα μάτια τους καρφωμένα στην βόρειο αφρικανική χώρα.

Οι Εξελίξεις στην Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου σε συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος AKP τόνισε πως αν η χώρα της Λιβύης αφεθεί σε μια κατάσταση χάους όπως αυτή της Συρίας, τότε είναι επόμενο να επηρεαστούν και άλλες χώρες. Άλλοι εκπρόσωποι του κόμματος στη ίδια συνάντηση τόνισαν την ανάγκη για σταθερότητα στην «αδελφική» Λιβύη και πως η Τουρκία οφείλει να προστατεύσει τις χώρες της γύρω περιοχής εάν θέλει να προστατεύσει το ίδιο της το εθνικό συμφέρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, υποστήριξε ότι οι τρίτοι πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη και πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι κάτι που αφορά τις δύο και όχι άλλα κράτη. Επίσης τόνισε πως ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να αντιδράσει σε οποιοδήποτε κάλεσμα, για την προστασία των συμφερόντων και των συμμάχων της χώρας.

Παράλληλα, σε μια νέα εξέλιξη στο θέμα αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, το αίτημα της χώρας αναμένεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση σήμερα, 30 Δεκεμβρίου. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναμένεται να συναντηθούν το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου για να συζητήσουν επί του θέματος, ενώ η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να ψηφίσει επ’αυτού στις 8 ή 9 Ιανουαρίου, όταν οι εργασίες της θα επανέλθουν.

Οι αλλαγές στο έδαφος

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται να οδεύουν προς τις «πύλες» της Τρίπολης. Το επιτελείο του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) μέσα από ανακοίνωση του έδωσε στη δημοσιότητα πως θέσεις κλειδιά στα περίχωρα της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στη νότια πλευρά, όπως ένα στρατόπεδο και το αεροδρόμιο της πόλης το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 2014. Η προέλαση για το στρατόπεδο της πόλης ήταν επιτυχής μετά από την οπισθοχώρηση πολιτοφυλακών της Κυβέρνησης Σαράζ (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας - GNA). Σύμφωνα με ισχυρισμούς του επιτελείου του LNA τα στρατεύματα τους αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, πρωθυπουργός Σαράζ, κάλεσε σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασκήσει κατηγορίες κατά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Σε διάγγελμα του τόνισε πως εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους ή τραυματιστεί, και πάνω από 140 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ή αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019, όταν η πολιορκία της πρωτεύουσας άρχισε από τα στρατεύματα του Στρατάρχη.

Διεθνείς «Παρεμβάσεις»

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται σειρά από επισκέψεις και συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ξένων ηγετών σε μια προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης του προβλήματος και τέλος των εχθροπραξιών.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και με τις δύο πλευρές, φαίνεται όλοι να πρόβαλαν την επιθυμία για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Παράλληλα Γαλλία και Ιταλία εδώ και λίγες μέρες τάχθηκαν δημόσια κατά της Κυβέρνησης της Τρίπολης και των κινήσεων της Τουρκικής πλευράς.

Τέλος σε μια προσπάθεια κατευνασμού του συγκρουσιακού κλίματος, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την πρόθεση του για να επισκεφτεί την Λιβυκή πρωτεύουσα στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με άλλους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ (Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου) για να συναντηθούν με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης, Φαγιέζ Σαράζ.

Η συνάντηση αυτή, έαν λάβει χώρα, θα είναι μια μέρα πριν από αυτή του Ρώσου προέδρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Άγκυρα στις 8 Ιανουαρίου, όπου η Λιβύη αναμένεται να είναι ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης. Παράλληλα στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να διεξαχθεί το «3ο Συνέδριο της Λιβύης» στο Βερολίνο, σε μια ύστατη προσπάθεια όλων των πλευρών για το κλείσιμο του ζητήματος.

Έμμεσες ενισχύσεις Άγκυρας σε Σαράζ

Παρά τα όσα όμως συζητούνται και τις ελπίδες για το Βερολίνο να είναι η τελική γραμμή για το «Λιβυκό», πηγές αναφέρουν πως περίπου 200 μαχητές από την Συρία, μέλη της Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράτ (Sultan Murat Brigade) έχουν καταφτάσει στην Τρίπολη.

Οι μαχητές αναμένεται να ενισχύσουν τις γραμμές άμυνας (σε θέματα αντι-αεροπορίας και εκπαίδευσης στον «αστικό πόλεμο») της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) έναντι της επέλασης των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ από τις νότιες παρυφές της πόλης.

Ο ρόλος τους διαφαίνεται να είναι σημαντικός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο, καθώς ως δυνάμεις που πρόσκεινται φιλικά προς την Τουρκία, θα δώσουν ακόμη ένα λόγο στον Τούρκο πρόεδρο για να πιέσει προς την επίλυση του προβλήματος με όρους θετικούς προς την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση