ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίεβο: «Δύο βήματα μακριά» από συμφωνία με τη Μόσχα για τα σιτηρά

Την Τετάρτη διεξάγονται στην Τουρκία απευθείας συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων για το ζήτημα

Η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται «δύο βήματα μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην ισπανική εφημερίδα El País.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξάγει τα σιτηρά της στη διεθνή αγορά», είπε, «βρισκόμαστε δύο βήματα μακριά από την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία».

«Είμαστε στην τελική φάση και τώρα όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία», υποστήριξε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας. «Εάν το θέλουν πραγματικά, θα ξεκινήσουν σύντομα οι εξαγωγές σιτηρών».

Επί του παρόντος, διεξάγονται διεθνείς διαπραγματεύσεις για την οργάνωση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία η Άγκυρα διαδραματίζει ενεργό ρόλο. Τούρκοι εκπρόσωποι συζητούν τη δημιουργία του λεγόμενου διαδρόμου σιτηρών με το Κίεβο και τη Μόσχα. Νωρίτερα, η Μόσχα τόνισε ότι η Ρωσία δεν εμποδίζει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών διά θαλάσσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα εγγυάται την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων με ουκρανικά σιτηρά εφόσοντο Κίεβο καθαρίσει τα λιμάνια του από ναρκοπέδια και μπορεί να εξασφαλίσει την εξαγωγή αγαθών μέσω των ελεγχόμενων από τη Ρωσία λιμένων Μπερντιάνσκ και Μαριούπολης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ουκρανική και την τουρκική πλευρά για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Την Τετάρτη η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία, παρουσία και εκπροσώπων του ΟΗΕ, για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών δια θαλάσσης.

Πηγή: El Pais, TASS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση