ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κολομβία: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις πέντε μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για έξι μήνες με τις πέντε μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα

Kathimerini.gr

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για έξι μήνες με τις πέντε μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο — πρόκειται για την οργάνωση ανταρτών ELN, ομάδες διαφωνούντων των FARC και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, που αποτελούν τη συνέχεια άλλοτε ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων.

«Συμφωνήσαμε να κηρύξουμε διμερή κατάπαυση του πυρός με τον ELN, τη Segunda Marquetalia, το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο, τις AGC (σ.σ. Autodefensas Gaitanistas de Colombia, οργάνωση επίσης γνωστή ως Clan del Golfo) και την Autodefensas de la Sierra Nevada, από την 1η Ιανουαρίου ως την 30ή Ιουνίου 2023, η παράταση της οποίας θα εξαρτηθεί από τις προόδους που θα γίνουν στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στις τάξεις της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας —ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο—, λέει πως σκοπός του είναι η «πλήρης» ειρήνη σε μια χώρα όπου ο ατελείωτος εμφύλιος των τελευταίων έξι δεκαετών στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Η κήρυξη διμερούς κατάπαυσης του πυρός είναι «τολμηρή» απόφαση, εκτίμησε ο κ. Πέτρο. Η συμφωνία των μερών «υποχρεώνει τις ένοπλες οργανώσεις και το κράτος να την τηρήσουν. Θα υπάρχει εθνικός και διεθνής μηχανισμός επαλήθευσης».

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή της πως έλαβε επιστολές από κοινωνικές οργανώσεις, την εκκλησία και άλλες συλλογικότητες που της ζητούσαν να βάλει τέλος στη βία.

Τον Δεκέμβριο ο ELN, επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, κήρυξε 9ήμερη μονομερή κατάπαυση του πυρός για την περίοδο των εορτών του τέλους του έτους.

Ο πρώτος κύκλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-ELN ολοκληρώθηκε νωρίτερα τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση