ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός: Το νέο χάπι της Merck ίσως χρειάζεται συνδυασμό με άλλα σκευάσματα

Η εταιρεία λέει πάντως ότι η πιθανότητα αντίστασης του ιού στο φάρμακο είναι πολύ μικρή

Kathimerini.gr

Το πειραματικό χάπι της φαρμακοβιομηχανίας Merck κατά της Covid-19 πρέπει να συνοδεύεται από άλλες μορφές θεραπείας μόλις αυτές είναι διαθέσιμες ώστε να περιοριστεί η αντίσταση στο φάρμακο η οποία μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την επίδρασή του, δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Wellcome, Τζέρεμι Φαράρ.

Μπορεί ακόμη να μην έχει περάσει από τη διαδικασία έγκρισης των ελεγκτών, αλλά ήδη η μολνοπιραβίρη της Merck χαιρετίζεται ως μια πιθανή λύση για την πανδημία, καθώς είναι σχετικά φθηνή και εύκολη στην παραγωγή, δεν απαιτεί ένεση και έχει δείξει στις κλινικές δοκιμές ότι μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία. Ωστόσο ίσως να πρέπει να συνδυαστεί με άλλα φάρμακα ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν αντίσταση, σύμφωνα με τον κ. Φαράρ.

Η αντίσταση αυτή λαμβάνει χώρα όταν ιοί και βακτήρια εξελίσσονται για να αμβλύνουν ή να νικήσουν τον επιθετικό μηχανισμό των φαρμάκων. Πρόκειται για μόνιμη ανησυχία για αντιικά και αντιβιοτικά φάρμακα.

Κατά τον κ. Φαράρ, το ίδιο αφορά και το χάπι της Merck παρά την αισιοδοξία ότι μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ισχυρό όπλο κατά του κορωνοϊού.

«Η σκέψη ότι μπορείς έχεις ένα φάρμακο για χορήγηση από το στόμα που μπορείς να το λάβεις μόλις έχεις την υποψία της μόλυνσης αποτελεί ένα τεράστιο βήμα μπροστά παγκοσμίως», είπε ο κ. Φαράρ. Τόνισε όμως τη σημασία του συνδυασμού του με άλλα σκευάσματα το ταχύτερο δυνατό ώστε να «περιοριστεί η αντίσταση».

O Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών της Merck για λοιμώξεις και εμβόλια, Νικ Καρτσώνης, λέει ότι αν και αυτή η αντίσταση αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τα φάρμακα κατά των λοιμώξεων, η πιθανότητα να καταστεί σοβαρό πρόβλημα για τη μολνοπιραβίρη φαίνεται χαμηλή. Παλαιότερα πειράματα με άλλους ιούς έδειξαν ότι η εξέλιξη των μεταλλάξεων που αντιστέκονται ήταν σπάνια.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι μικρή, κάτι που σημαίνει ότι οι ιοί έχουν λίγες ευκαιρίες να εξελιχθούν σε ανθεκτικές μορφές. Άλλος λόγος είναι ότι η μολνοπιραβίρη λειτουργεί με την εισαγωγή σφαλμάτων στο γενετικό υλικό του κορωνοϊού. Τα σφάλματά αυτά κατόπιν αναπαράγονται μέχρι την αδρανοποίηση του ιού. Η ανάλυση της Merck δείχνει ότι τα σφάλματα που εισάγονται από το φάρμακο διαχέονται σε όλο το γονίδιο του ιού, Αυτό σημαίνει πως ο ιός έχει ελάχιστες δυνατότητες να αναπτύξει μορφές που θα ξεπεράσουν τα σφάλματα αυτά. «Αυτό από μόνο του κάνει δύσκολη την αντίσταση», υποστηρίζει ο κ. Καρτσώνης.

Ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι αν και προς το παρόν η Merck δεν επιζητεί συνδυασμούς φαρμάκων, η μολνοπιραβίρη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική αν χρησιμοποιηθεί με άλλα φάρμακα, που επίσης μπορεί να μειώσει περαιτέρω την πιθανότητα αντίστασης.

Ήδη αρκετές χώρες κάνουν αίτηση για την εξασφάλιση ποσοτήτων του σκευάσματος της Merck. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει αίτηση αδειοδότησης στις ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατό, ενώ οι φαρμακευτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν να ξεκινήσουν έλεγχο που θα επιταχύνει την αδειοδότηση και στην Ευρώπη.

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση