ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοσσυφοπέδιο: Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του

Προστίθενται άλλοι περίπου 600 Βρετανοί στρατιωτικοί στην KFOR

ΑΜΠΕ

Περίπου 600 Βρετανοί στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο για να ενισχύσουν την παρουσία του NATO στην άλλοτε σερβική επαρχία όπου διαπράχθηκε αιματηρή επίθεση την 24η Σεπτεμβρίου, με φόντο τις ανησυχίες για τη συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα, ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει περίπου 200 στρατιωτικούς από το 1ο τάγμα του βασιλικού συντάγματος της πριγκίπισσας της Ουαλίας, που θα ενωθούν με άλλους 400 Βρετανούς στρατιωτικούς ήδη παρόντες στο Κοσσυφοπέδιο για γυμνάσια. Θα ακολουθήσουν ενισχύσεις και από άλλες χώρες της συμμαχίας», διευκρίνισε ο Ντίλαν Γουάιτ, εκπρόσωπος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Τα 200 μέλη του βρετανικού στρατού που θα αναπτυχθούν επιπλέον, πέρα από τα 400 που βρίσκονται ήδη εκεί για ασκήσεις, προέρχονται από δύναμη εφεδρείας που τέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη διάθεση της KFOR, της νατοϊκής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, από τον βρετανικό στρατό, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της έντασης στην περιοχή.

Την ανάπτυξη επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Η KFOR, παρούσα από τον πόλεμο του 1998-1999, παραμένει ο κυριότερος θεσμός που εγγυάται την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, με 4.500 στρατιωτικούς από 27 χώρες.

Η απόφαση «ακολουθεί τη βίαιη επίθεση εναντίον της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου την 24η Σεπτεμβρίου και τις μεγεθυνόμενες εντάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ρητά στις αμερικανικές δηλώσεις την Παρασκευή περί «άνευ προηγουμένου» ανάπτυξης σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.

Το NATO ζήτησε εκ νέου την Κυριακή την αποκατάσταση της ηρεμίας και το Βελιγράδι και η Πρίστινα να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν διάλογο, που είναι «ο μοναδικός τρόπος να φθάσουμε σε διαρκή ειρήνη», κατά τον εκπρόσωπό του.

Ενας αλβανόφωνος Κοσοβάρος αστυνομικός σκοτώθηκε την Κυριακή σε ενέδρα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι σε αρκετές κοινότητες. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της κοσοβάρικης αστυνομίας και βαριά οπλισμένη σερβική ομάδα, με τέσσερα μέλη της τελευταίας να χάνουν τη ζωή τους.

Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες κλιμακώσεις στο Κοσσυφοπέδιο τα τελευταία χρόνια.

Η Σερβία αρνείται πάντα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, με πληθυσμό κατά πλειονότητα αλβανικό, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα σε Κοσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες και σερβικές δυνάμεις, που τερματίστηκε έπειτα από εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO.

Η επαρχία του Κοσσυφοπεδίου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή επέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Την έχουν αναγνωρίσει μια εκατοστή χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση