ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Γκουτέρες, ο κόσμος «κινείται σε λάθος κατεύθυνση»

Aνέφερε ωστόσο πως «υπάρχει ελπίδα» αν οι παγκόσμιοι ηγέτες αναλάβουν δράση

ΚΥΠΕ

«Είμαι εδώ να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου γιατί ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει, βρισκόμαστε στην άκρη μιας αβύσσου και κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση», ανέφερε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην ομιλία του κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ωστόσο πως «υπάρχει ελπίδα» αν οι παγκόσμιοι ηγέτες αναλάβουν δράση.

Ο κ. Γκουτέρες επεσήμανε τις «υπερμεγέθεις κραυγαλέες ανισότητες» που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, στις αναταράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία και την Υεμένη που, όπως είπε, εμποδίζουν την παγκόσμια ειρήνη, μίλησε για την αύξηση της δυσπιστίας και της παραπληροφόρησης που «πολώνουν τους ανθρώπους και παραλύουν τις κοινωνίες» αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα που, όπως είπε, βρίσκονται στο στόχαστρο.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι η αλληλεγγύη των εθνών για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων κρίσεων υπολείπεται σε δράση, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειαζόμαστε περισσότερο. Εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «αντί να αισθανόμαστε ταπείνωση απέναντι σε αυτές τις επικές προκλήσεις, παρατηρούμε αλαζονεία». Ανέφερε επίσης πως οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την πίστη τους, όχι μόνο στις Κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα, αλλά και στις βασικές αξίες όταν βλέπουν τα δικαιώματα να περιορίζονται, τη διαφθορά, την πραγματικότητα της σκληρής ζωής τους, κανένα μέλλον για τα παιδιά τους και «όταν βλέπουν δισεκατομμυριούχους να ταξιδεύουν στο διάστημα ενώ στην γη υπάρχουν εκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι».

Παρόλες τις κρίσεις και προκλήσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «υπάρχει ελπίδα» και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να γεφυρώσουν τους διχασμούς για να προωθήσουν την ειρήνη, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ του πλουσιότερου βορρά και του αναπτυσσόμενου νότου για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, να μειώσουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, να προωθήσουν την ισότητα των φύλων, να διασφαλίσουν ότι η μισή ανθρωπότητα που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο θα συνδεθεί μέχρι το 2030 ενώ τους κάλεσε να αντιμετωπίσουν το χάσμα γενεών, δίνοντας μια θέση στους νέους στο τραπέζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ευρώπη  |  Ασία  |  Αφρική  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ