ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυριακίδου: Στηριζόμαστε στον ΕΜΑ για γρήγορη εξουσιοδότηση εμβολίων

Η εξάπλωση της Όμικρον δημιουργεί την ανάγκη να διασφαλιστεί πως τα νέα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στις παραλλαγές

ΚΥΠΕ

Η εξάπλωση της Όμικρον του κορωνοϊού δημιουργεί την ανάγκη να διασφαλιστεί πως τα νέα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στις παραλλαγές, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας την Πέμπτη στο προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην έδρα του οργανισμού στο Άμστερνταμ.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Επίτροπος Κυριακίδου είχε συνάντηση με την εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Εμέρ Κουκ και ξεναγήθηκε στα κτήρια του οργανισμού.

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως ο ΕΜΑ είχε «καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της έγκρισης εμβολίων και θεραπειών, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας», κάτι που είχε αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός βαθμός εμπιστοσύνης από το κοινό στο ρυθμιστικό σύστημα της ΕΕ. «Αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», τόνισε.

«Στηριζόμαστε στις συνεχείς προσπάθειές σας για εξουσιοδότηση των όποιων νέων φαρμάκων και εμβολίων μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ούτως ώστε να μπορούν να φτάσουν τους ασθενείς χωρίς καθυστέρηση» σημείωσε.

«Με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι νέων παραλλαγών» επεσήμανε η Επίτροπος Κυριακίδου, υπογραμμίζοντας πως «για άλλη μια φορά θα βασιστούμε στην ανεξάρτητη επιστημονική σας εμπειρογνωμοσύνη και τη ρυθμιστική υποστήριξή σας για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προσαρμοσμένων εμβολίων, ώστε να εγκριθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η κ. Κυριακίδου ευχαρίστησε ακόμα το προσωπικό του ΕΜΑ για την στήριξη και την εμπειρογνωμοσύνη τους κατά τη διάρκεια αυτής της χωρίς προηγούμενο κρίσης για τη δημόσια υγεία, «μια κρίση που δύο χρόνια μετά ακόμα επηρεάζει τις ζωές και τις εργασίες μας, και στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της οποίας εσείς και ο οργανισμός σας είχατε κρίσιμο ρόλο να παίξετε» όπως είπε.

Πρόσθεσε πως ο ΕΜΑ είχε να αντιμετωπίσει επιπρόσθετες προκλήσεις καθώς ο οργανισμός είχε μόλις μετακινηθεί, λόγω Brexit, από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ, ενώ είχε να αντιμετωπίσει ακόμα και κυβερνοεπιθέσεις.

«Καθώς διαχειριζόμαστε αυτή τη κρίση, πρέπει επίσης να χτίσουμε μια Ευρώπη που είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις υγείας και να διατηρήσει τους πολίτες ασφαλείς» τόνισε επίσης η Επίτροπος, εξηγώντας τη λογική πίσω από τις προτάσεις της Κομισιόν για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΕΜΑ αλλά και την δημιουργία μιας στρατηγικής της ΕΕ για τα φάρμακα.

«Μαζί θα αναθεωρήσουμε τους σημερινούς κανόνες για τα φάρμακα ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία σημείων συμφόρησης και ρυθμιστικών κενών και να ενθαρρύνουμε νέες ιατρικές ανακαλύψεις» σημείωσε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα «αντιμετωπίζουμε τις ελλείψεις και προβλήματα διαθεσιμότητας ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσβάσιμα φάρμακα στους ασθενείς σε όλη την ΕΕ».

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε ακόμα σε ακόμα δύο εξελίξεις που αφορούν το έργο του ΕΜΑ πέρα από την καταπολέμηση του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα την εφαρμογή του Κανονισμού για τις Κλινικές Δοκιμές και τους νέους κανονισμούς για τα κτηνιατρικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση