ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιβύη: Με την Ρωσία η πραγματική αναμέτρηση της Τουρκίας

Άγκυρα και Μόσχα σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα στον πόλεμο της Λιβύης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με την πορεία της εμφύλιας σύρραξης στην Λιβύη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει την βοήθεια και υποστήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση της Τρίπολης σε περίπτωση που η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση χτυπήσει την πόρτα της Άγκυρας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Λιβύη.

Οι ξένοι αναλυτές σχετίζουν την νέα δήλωση του κ. Ερντογάν με σειρά παραγόντων και εξελίξεων. Η νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό των συνόρων των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα ζήτημα, στο οποίο η Άγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία. Το όλο ζήτημα σχετίζεται με τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές ξεχωρίζουν στο παρασκήνιο των νέων βημάτων και ελιγμών της Άγκυρας έναν άλλο σημαντικό παράγοντα, την αντιπαράθεση της Ρωσίας και της Τουρκίας στο πολιτικό και πολεμικό πεδίο της Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα, οι δυο χώρες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία σε διάφορα πεδία, στον εμφύλιο της Λιβύης έρχονται αντιμέτωπες.

Η αντιπαράθεση Τουρκίας-Ρωσίας

Ως γνωστόν, η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη και παρέχει βοήθεια κατά της πολιορκίας της, από το περασμένο καλοκαίρι. Η Τουρκία επίσης, προμηθεύει την κυβέρνηση της Τρίπολης με τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB2.

Την ίδια περίοδο, οι Ρώσοι μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ παρέχουν υποστήριξη στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, στην νέα περίοδο, η Μόσχα αναπτύσσει τακτικά στρατεύματα στα εδάφη της Λιβύης, κάτι που έκανε και πρόσφατα.

Ο Γιουσούφ Ελταγούρι, αναλυτής για θέματα της Λιβύης, τονίζει ότι η ανάπτυξη Ρώσων μισθοφόρων και τακτικών στρατευμάτων είναι μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο της Λιβύης. «Ενώ η επίδραση των ρωσικών επίγειων δυνάμεων δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε ταχείες κατακτήσεις γης, έχει ενισχύσει σημαντικά το μέτωπο», επισημαίνει ο κ. Ελταγούρι, τις απόψεις του οποίου φιλοξενεί η τουρκική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Αχβάλ.

Ένας άλλος αναλυτής, ο Αρνό Ντελαντάντε προσθέτει για το συγκεκριμένο ζήτημα τα εξής: «Η πολεμική αεροπορία του Χάφταρ έχει στο στόλο της της μονάχα παλιά Su-22. Και αυτά αχρηστεύτηκαν για μήνες λόγω έντονης χρήσης στο μέτωπο της Τρίπολης. Την τελευταία περίοδο ένα από αυτά τα αεροσκάφη έχει επιδιορθωθεί και τώρα πετάει τακτικά πάνω από την Τρίπολη. Ενδεχομένως Ρώσοι πιλότοι και μηχανικοί βοήθησαν τις δυνάμεις Χάφταρ, παρέχοντας ανταλλακτικά και υποστήριξη».

Οι ξένοι αναλυτές συμπεραίνουν ότι οι προαναφερόμενες εξελίξεις δεν περνούν απαρατήρητες στην Άγκυρα. Αντιμέτωπη με μια υπερδύναμη στο πολεμικό πεδίο της Λιβύης, στην νέα περίοδο, η Τουρκία ετοιμάζεται να αυξήσει την βοήθεια και υποστήριξη που παρέχει στην Τρίπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X