ΠΗΓΗ: Reuters
Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε άνδρα μετά τον τραυματισμό δύο ατόμων από επίθεση με μαχαίρι στο βόρειο Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο Golders Green, περιοχή με μεγάλη εβραϊκή κοινότητα.
Η οργάνωση Shomrim ανέφερε στην πλατφόρμα X ότι ένας άνδρας εθεάθη να τρέχει κρατώντας μαχαίρι και να επιχειρεί να επιτεθεί σε μέλη της εβραϊκής κοινότητας, προτού ακινητοποιηθεί. Στη συνέχεια έφτασε η αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε τέιζερ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, έκανε λόγο για «βαθιά ανησυχητικό συμβάν», μιλώντας στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει «να εμφανιστούμε αποφασισμένοι απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις, τις οποίες βλέπουμε όλο και συχνότερα τελευταία».
Επιθέσεις σε συναγωγές
Τον τελευταίο μήνα, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 20 συλλήψεις στο πλαίσιο ερευνών για επιθέσεις σε τοποθεσίες που συνδέονται με την εβραϊκή κοινότητα, όπου έχουν καταγραφεί εμπρησμοί ασθενοφόρων, καθώς και απόπειρες εμπρησμού συναγωγών.
Οι Aρχές έχουν γνωστοποιήσει ότι εξετάζουν πιθανές διασυνδέσεις στο Ιράν σε σχέση με κάποια από τα περιστατικά, ενώ η φιλοϊρανική οργάνωση Harakat Ashab al-Yamin al-Islamiyya έχει αναλάβει μέσω κοινωνικών δικτύων την ευθύνη για πρόσφατες επιθέσεις.
Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το Ιράν χρησιμοποιεί εγκληματικά δίκτυα-«πληρεξούσιους» για να πραγματοποιεί εχθρικές ενέργειες στη Βρετανία.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αντισημιτικές επιθέσεις στη Βρετανία έχουν αυξηθεί, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Το σοβαρότερο περιστατικό αντισημιτικής βίας ήταν η επίθεση στο Μάντσεστερ πέρυσι, στην οποία σκοτώθηκαν δύο Εβραίοι πιστοί κατά τη διάρκεια της Γιομ Κιπούρ, της ιερότερης ημέρας του εβραϊκού ημερολογίου.




























