ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη καταστροφή στην Παναγία Σουμελά

Οι νέοι επισκέπτες εντόπισαν μεγάλη φθορά στο εσωτερικό του ιστορικού ναού

Για μεγάλη καταστροφή, ανεπανόρθωτης φύσης φθορές σε ένα από τα σημαντικά πολιτισμικά κειμήλια του ανθρώπινου πολιτισμού στην περιοχή του Πόντου, κάνουν λόγο τουρκικά δημοσιεύματα και αυτόπτες μάρτυρες.

Επισκέπτες που βρέθηκαν στον ιστορικό ναό, μετά το έργο ανακαίνισης που ολοκληρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση, εντόπισαν μεγάλη φθορά στο εσωτερικό του ιστορικού ναού.

Η ανακαίνιση και η καταστροφή στο εσωτερικό

Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του ναού ανακοινώθηκε από την Άγκυρα ταυτόχρονα με την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διεθνών αντιδράσεων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την ανακαίνιση.

Αυτόπτες μάρτυρες έρχονται να δώσουν μια πολύ διαφορετική, δυσοίωνη ερμηνεία για την νέα κατάσταση που παρουσιάζει η Παναγία Σουμελά. Όπως μεταδίδει η τουρκική αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα «Sol Haber», νέοι επισκέπτες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες την μεγάλη φθορά και καταστροφή που εντοπίζεται στον εσωτερικό χώρο.

Ο ναός του «σου Μελά»

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, στα ποντιακά «σου Μελά», από το όρος Μελά, είναι ένα ιστορικής αξίας ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Κοντά στο σπήλαιο κτίστηκε το 1860 ένας πανοραμικός τετραώροφος ξενώνας καθώς και βιβλιοθήκη. Γύρω από τη μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους.

Oι ιδρυτές του μοναστηριού συνέχισαν τη δράση τους και έξω από τον προσκηνυματικό χώρο. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη μονή, απέναντι από το χωριό Σκαλίτα, έχτισαν το ναό του Aγίου Kωνσταντίνου και Eλένης και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, στο οποίο οι μοναχοί το 1922 έκρυψαν την εικόνα της Mεγαλόχαρης, τον σταυρό του αυτοκράτορα Mανουήλ Γ΄ του Kομνηνού και το χειρόγραφο Eυαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ