ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μόσχα σε Μακρόν: «Μην ξεχνάτε τον Ναπολέοντα όταν μιλάτε για αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία»

Ο Μακρόν δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche ότι η Γαλλία επιθυμεί την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Ρωσία επέπληξε σήμερα τον Εμανουέλ Μακρόν για τα σχόλιά του περί ήττας της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να θυμάται την τύχη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο για διττή διπλωματία με το Κρεμλίνο.

Ο Μακρόν δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche ότι η Γαλλία επιθυμεί την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν θέλησε την «συντριβή» της.

«Σχετικά με το “ποτέ”: Η Γαλλία δεν ξεκίνησε με τον Μακρόν και τα λείψανα του Ναπολέοντα, σεβαστά σε κρατικό επίπεδο, αναπαύονται στο κέντρο του Παρισιού. Η Γαλλία -και η Ρωσία- πρέπει να το καταλάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Εν γένει ο Μακρόν είναι ανεκτίμητος», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι τα σχόλια του Γάλλου προέδρου έδειξαν ότι η Δύση είχε εμπλακεί σε συζητήσεις για αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία την ώρα που ο Μακρόν είχε επανειλημμένως ζητήσει συναντήσεις με την ρωσική ηγεσία.

Ο Μακρόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής από ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τα διπλά μηνύματα που στέλνει σχετικά με την πολιτική του στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ορισμένους να θεωρούν το Παρίσι αδύναμο κρίκο στη δυτική συμμαχία.

Την Παρασκευή, ο Μακρόν προέτρεψε τους συμμάχους να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά είπε επίσης ότι δεν πιστεύει στην αλλαγή καθεστώτος και ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν πιστεύω ούτε ένα δευτερόλεπτο στην αλλαγή καθεστώτος και όταν ακούω πολλούς ανθρώπους να ζητούν αλλαγή καθεστώτος, τους ρωτάω, “Για ποια αλλαγή; Ποιος είναι ο επόμενος; Ποιος είναι ο αρχηγός σας;”»

Διευκρινίζοντας αυτά τα σχόλια, είπε στην εφημερίδα ότι δεν πίστευε ότι μια δημοκρατική λύση μέσα από την κοινωνία των πολιτών θα προέκυπτε στη Ρωσία μετά από χρόνια σκλήρυνσης της θέσης της Μόσχας και συγκρούσεων. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στον Πούτιν, ο οποίος έπρεπε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Όλες οι επιλογές εκτός του Βλαντιμίρ Πούτιν μου φαίνονται χειρότερες», είπε ο Μακρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι έρευνες των γερμανικών αρχών, το μυστηριώδες ιστιοπλοϊκό, οι Ουκρανοί ύποπτοι και τα αναπάντητα ερωτήματα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Ειδική αποστολή των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, καθώς μια πτώση του θα ήταν καταστροφική για την προεκλογική εκστρατεία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ