
Kathimerini.gr
Το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας μόλις τελειώσει η επιχείρηση «Τα άρματα του Γεδεών» θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εν μέσω διεθνών πιέσεων για τερματισμό του πολέμου με φόντο την ανθρωπιστική κρίση και τις συνθήκες λιμού στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Στο τέλος αυτής της εκστρατείας, όλα τα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έχει σφυροκοπήσει τον εχθρό στον νότο» και έχει αντέξει «ακραία πίεση» για τερματισμό του πολέμου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέχεια ότι το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας και συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων. Ο Νετανιάχου, ωστόσο, ανέφερε ότι η Γάζα θα πρέπει να «αφοπλιστεί πλήρως» και το Ισραήλ θα «αξιοποιήσει στο έπακρο το σχέδιο Τραμπ» για τον θύλακα. Ο ίδιος χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό «σωστό και επαναστατικό», τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι οι κάτοικοι της Γάζας που θα θελήσουν να φύγουν από την πατρίδα τους θα μπορούν να το κάνουν.
Ο Νετανιάχου ανέφερε επίσης ότι έχει ακούσει «από τους καλύτερους φίλους» της χώρας του ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να έχει την πλήρη υποστήριξή τους και θα στέλνονται όπλα. Παράλληλα, όμως «δεν μπορούν να δεχτούν μια κατάσταση όπου υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα». Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα νέο σχέδιο τριών σταδίων μαζί με τις ΗΠΑ για τη διανομή βασικών ειδών διατροφής στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά βασικών ειδών διατροφής «για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση τώρα», το άνοιγμα σημείων διανομής τροφίμων από αμερικανικές εταιρείες που διασφαλίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις και τη δημιουργία μιας «αποστειρωμένης ζώνης» στο νότο, όπου οι άμαχοι της Γάζας θα μπορούν να λάβουν «πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια».
Καμία διανομή βοήθειας στη Γάζα έως τώρα
Στις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ τερμάτισε την εκεχειρία και επανήλθε στους φονικούς βομβαρδισμούς της Γάζας. Από τότε και μέχρι προσφάτως δεν είχε περάσει στην παλαιστινιακή Λωρίδα ούτε ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών για ακραία πείνα στον παλαιστινιακό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά και στα βρέφη που λιμοκτονούν.
Στις 19 Μαΐου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε, εν μέσω διεθνούς πίεσης, να επιτρέψει τη διέλευση «ελάχιστης» ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποτραπούν εκατόμβες λόγω πείνας, κάτι που, όπως είπε, επιβάλλεται «τόσο για πρακτικούς όσο και για διπλωματικούς λόγους».
Φωτ.: AP
Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ, Στεφάν Ντιζαρίκμ, «καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει διανεμηθεί ακόμη στη Γάζα». Ο εκπρόσωπος επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ για αυτήν την κατάσταση καθώς «επιτρέπει την πρόσβαση του ΟΗΕ μόνο μέσω επικίνδυνων οδών εντός του θύλακα». Παράλληλα, ο Ντιζαρίκ ανέφερε πως «η περιορισμένη βοήθεια που επιτρέπεται τώρα να μπει στη Γάζα, δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες».
Η ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά αρμάτων συνεχίζονται, με τουλάχιστον 82 νεκρούς Παλαιστίνιους την Τετάρτη, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Ισραηλινά πυρά εναντίον διπλωματών
Στο μεταξύ, σφοδρές είναι οι διεθνείς αντιδράσεις από πυροβολισμούς του ισραηλινού στρατού την Τετάρτη κατά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ένα περιστατικό που έρχεται εν μέσω διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ για να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στη Γάζα.
Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι «απαράδεκτη», αντέδρασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάγια Κάλας. «Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους», τόνισε η Κάλας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Απαιτούμε άμεση διευκρίνιση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι συνέβη. Οι απειλές κατά διπλωματών είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι με ανάρτηση στο Χ.
Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «έντονα» τα πυρά από τον ισραηλινό στρατό κατά ξένων διπλωματών. «Το υπουργείο διερευνά όλα όσα συνέβησαν. Στην ομάδα των διπλωματών συμμετείχε ένας Ισπανός, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Είμαστε σε επαφή με άλλες εμπλεκόμενες χώρες για να δώσουμε μια κοινή απάντηση σε ό,τι συνέβη, το οποίο καταδικάζουμε έντονα», ανέφερε το ισπανικό ΥΠΕΞ σε σύντομη ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Μαξίμ Πρεβό απαίτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ για το συμβάν, λέγοντας ότι τα προειδοποιητικά πυρά στόχευσαν «περίπου 20 διπλωμάτες», συμπεριλαμβανομένου ενός Βέλγου. «Είναι καλά, ευτυχώς», είπε ο Πρεβό με ανάρτηση στο X, αναφορικά με τον Βέλγο διπλωμάτη. «Αυτοί οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη στην Τζενίν, έπειτα από συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, σε μια πομπή περίπου είκοσι σαφώς αναγνωρίσιμων οχημάτων», καταδίκασε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας.
Ενας Δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος, του οποίου η χώρα εκπροσωπείτο στην αντιπροσωπεία, μίλησε για «σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε», σύμφωνα με τους Times of Israel.
«Δεν πρόκειται για “ταλαιπωρία”», είπε ο αξιωματούχος, απαντώντας στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και στην εκδοχή του για το συμβάν, όπου εξέφρασε τη «λύπη του για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε» στους ξένους διπλωμάτες. «Η αντιπροσωπεία παρεξέκλινε από την εγκεκριμένη διαδρομή και εισήλθε σε μια περιοχή όπου δεν είχε εξουσιοδότηση να βρίσκεται», υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του. «Ισραηλινοί στρατιώτες που επιχειρούσαν στην περιοχή έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να τους κρατήσουν μακριά». «Αυτό είναι ένα σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε κατάλληλα, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας», ανέφερε ο Δυτικός αξιωματούχος.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που διοργάνωσε την επίσκεψη των διπλωματών, κατηγόρησε Ισραηλινούς στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ με «πραγματικά πυρά» εναντίον της αντιπροσωπείας.
The occupation forces opened heavy fire from inside the Jenin refugee camp to intimidate the diplomatic delegation that is conducting a field tour around the camp to witness the extent of the suffering endured by the residents of the area.
— State of Palestine - MFA (@pmofa) May 21, 2025
قوات الاحتلال تطلق النار بشكل كثيف من… pic.twitter.com/qafjqQP0Sg
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, στην επίσκεψη συμμετείχαν διπλωμάτες από την Κίνα, την Τουρκία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Μεξικό, καθώς και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομης διάρκειας βίντεο που δείχνει δεκάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων φωτογράφων, κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στην Τζενίν. Δύο άτομα που φορούν στολές του ισραηλινού στρατού φαίνονται να σημαδεύουν με όπλα την ομάδα των διπλωματών. Επειτα ακούγονται πυροβολισμοί και η ομάδα των διπλωματών τρέχει πίσω στα αυτοκίνητά της. Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του καταδίκασε την «κατάφωρη και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τις «ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις».
Η εφημερίδα, Times of Israel ανέφερε πως οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα από το εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, λέγοντας πως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
«Ηταν το τελευταίο τμήμα της επίσκεψης και ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς από τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δεν πυροβόλησαν μία ή δύο φορές. Ηταν σαν επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί. Αυτό είναι τρέλα. Δεν είναι φυσιολογικό», είπε.