ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μακρόν ανοίγει τον δρόμο για δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση «θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το φθινόπωρο» και στη συνέχεια ενδεχομένως θα αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος

ΑΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα καταθέσει σύντομα στους αρχηγούς των γαλλικών πολιτικών κομμάτων πρόταση για την απλοποίηση των όρων προσφυγής σε δημοψήφισμα, με τα μάτια στραμμένα στο εξαιρετικά ευαίσθητο για τη Γαλλία θέμα της μετανάστευσης.

Με επιστολή που απευθύνεται στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Εμανουέλ Μακρόν συνοψίζει το περιεχόμενο των προφορικών συνομιλιών που είχε μαζί τους κατά τη συνάντηση της 30ής Αυγούστου με θέμα την υπέρβαση των διαιρέσεων και των αδιεξόδων που προκύπτουν από την απουσία απόλυτης κυβερνητικής πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προσφυγή σε δημοψήφισμα. Ο Εμανουέλ Μακρόν προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης «τις ερχόμενες εβδομάδες» για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αυτού του εργαλείου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το θέμα της μετανάστευσης κατόπιν συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Στην εξασέλιδη επιστολή του, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγνωρίζει ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι αντικείμενο γνωστών διαφωνιών, αλλά δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση «θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το φθινόπωρο» και στη συνέχεια η μετανάστευση μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος, εάν υπάρξει συμφωνία για μία συνταγματική μεταρρύθμιση που θα αφορά την τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων.

«Ενσωμάτωση των ξένων»

Η ενσωμάτωση των ξένων θα πρέπει επίσης να τύχει επεξεργασίας σε δύο άξονες, τη στέγαση και την πολιτική κατανομής των νέων αφίξεων σε ολόκληρο το γαλλικό έδαφος, αναφέρει στην επιστολή του ο Γάλλος πρόεδρος.

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, την ψήφιση του οποίου επιδιώκει εδώ και μήνες η γαλλική κυβέρνηση, εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά» για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πιεσμένη ανάμεσα στη Δεξιά και την ακροδεξιά, που απορρίπτουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής, οι οποίοι εργάζονται σε κρίσιμους τομείς που πλήττονται από έλλειψη εργατικών χεριών, και την Αριστερά, που τη θεωρεί αναπόφευκτη.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point, ο Εμανουέλ Μακρόν επαναλαμβάνει ότι επιδιώκει «σημαντική μείωση της μετανάστευσης». Οπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τη Γαλλία, όπου οι μετανάστες αποτελούν το 10% του πληθυσμού (35% εκ των οποίων έχει τη γαλλική υπηκοότητα), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και όπου περισσότεροι από είκοσι νόμους περί μετανάστευσης έχουν ψηφισθεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει επίσης την πραγματοποίηση της «κοινωνικής διάσκεψης» του Οκτωβρίου με τους κοινωνικούς εταίρους, αφιερωμένης στις χαμηλότερες του ελάχιστου μισθού αμοιβές, και διαβεβαιώνει ότι ο οδικός χάρτης για τον οικολογικό σχεδιασμό θα παρουσιασθεί στις πολιτικές δυνάμεις εντός του Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση