ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ο Ναβάλνι ήταν κοντά στο να απελευθερωθεί»

Η Πέβτσιχ δεν κατονόμασε τους δύο Αμερικανούς υπηκόους που επρόκειτο να ανταλλαγούν με τον Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στο να απελευθερωθεί στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων όταν πέθανε, δήλωσε τη Δευτέρα η Μαρία Πέβτσιχ, σύμμαχος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον σκότωσε.

Μιλώντας στο YouTube, η Πέβτσιχ ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και δύο υπηκόων των ΗΠΑ με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, εκτελεστή της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB που κρατείται στη φυλακή της Γερμανίας, βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο τη στιγμή του θανάτου του.

Ο 47χρονος Ναβάλνι πέθανε σε σωφρονιστικό κέντρο της Αρκτικής στις 16 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι η Ρωσία είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στον θάνατό του. Το πιστοποιητικό θανάτου του αναφέρει ότι πέθανε από φυσικά αίτια, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.

Η Πέβτσιχ δεν κατονόμασε τους δύο Αμερικανούς υπηκόους που επρόκειτο να ανταλλαγούν με τον Ναβάλνι.

Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι προσπαθούσαν να διασφαλίσουν την επιστροφή του Εβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφου της Wall Street Journal και του Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ.

«Ο Πούτιν δεν δεχόταν ότι θα απελευθερωνόταν»

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται σε αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή, ακριβώς σήμερα. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε συμβεί», δήλωσε η Πέβτσιχ.

«Ο Ναβάλνι θα έπρεπε να είχε βγει, επειδή υπήρξε απόφαση για την ανταλλαγή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου προσφέρθηκε στον Πούτιν να ανταλλάξει τον αξιωματικό της FSB Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος εκτίει ποινή για δολοφονία στο Βερολίνο, με δύο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι Ναβάλνι».

Η Πέβτσιχ δήλωσε ότι είχε επιβεβαιωθεί το ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου.

Ο Ναβάλνι, ισχυρίστηκε, πέθανε μία ημέρα αργότερα, «επειδή ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι θα ήταν ελεύθερος».

Ανταλλαγή με Ρώσους κατασκόπους

Δήλωσε ακόμα ότι οι σύμμαχοι του Ναβάλνι εργάζονταν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέδιο να τον βγάλουν από τη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων που περιελάμβανε «Ρώσους κατασκόπους σε αντάλλαγμα με πολιτικούς κρατούμενους».

Πρόσθεσε ότι κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες και προσπάθησαν να βρουν μεσάζοντες, προσεγγίζοντας τότε, ακόμη και τον Χένρι Κίσινγκερ, ωστόσο «οι δυτικές κυβερνήσεις απέτυχαν να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση».

«Οι αξιωματούχοι, Αμερικανοί και Γερμανοί, έδωσαν υποσχέσεις και δεν έκαναν τίποτα», ανέφερε η Πέβτσιχ.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση