ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Νταβούτογλου ίδρυσε νέο κόμμα

Κόμμα του Μέλλοντος ο νέος πολιτικός φορέας της Τουρκίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια υπήρξε στενός σύμμαχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέβαλε αίτηση στις 12 Δεκεμβρίου για την ίδρυση ενός νέου, κεντρώου πολιτικού κόμματος.

Ο κ. Νταβούτογλου, ετών 60, διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, πριν απομακρυνθεί από την εξουσία από τον Ερντογάν. Νωρίτερα αυτό το έτος, άσκησε κριτική στον Πρόεδρο και στην κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) για περιορισμό των βασικών ελευθεριών και της ελευθερίας του λόγου.

Μια πηγή κοντά στον κ. Νταβούτογλου δήλωσε στον τουρκικό τύπο ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 12 Δεκεμβρίου για να σχηματίσει το νέο του κόμμα και ότι θα το ανακοινώσει επισήμως την ίδρυση του νέου κόμματος σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 13 Δεκεμβρίου. Το νέο κόμμα θα ονομάζεται Κόμμα του Μέλλοντος, ανέφερε η πηγή.

«Θα ανακοινώσει τις αρχές του κόμματός του και θα δώσει πληροφορίες για τα ιδρυτικά μέλη», ανέφερε η πηγή.

Ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το ΑΚΡ το Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν είναι πλέον σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα της Τουρκίας και δεν επιτρέπει εσωτερική συζήτηση. Η παραίτησή του ήρθε δύο μήνες μετά την παραίτηση του πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν.

Ιδρύει κόμμα και ο Μπαμπατζάν

Ο κ. Μπαμπατζάν, θα ανακοινώσει επίσης το δικό του αντίπαλο πολιτικό κόμμα εντός λίγων εβδομάδων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Άγκυρα.

«Οι προσπάθειες για την ίδρυση του κόμματος βρίσκονται στα τελευταία στάδια. Γίνονται τελικές αλλαγές στα κείμενα και η λίστα ιδρυτών του κόμματος έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί», αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά από την παραίτηση του από το ΑΚΡ, ο κ. Μπαμπατζάν δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η Τουρκία βρισκόταν σε μια «σκοτεινή σήραγγα» και προειδοποίησε για τους κινδύνους του αυταρχισμού ενός ανθρώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Πιθανή η κλήση του στο ΤΑΕ για κατάθεση

«Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σας, που φαίνεται πολύπλευρη και στοχευμένη. Μια ερώτηση, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:32

Οι Τούρκοι και εμείς

«Εφ’ όσων δεν έχετε κάτι να πείτε γιατί γράφετε κ Γεωργιάδη; Για αυτοπροβολή; Να μη σας ξεχάσουν; ...»
Λευκωσιατης  |  16:10

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X