ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο «πόλεμος» των εμβολίων αυξάνει τους φόβους για ελλείψεις

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες η Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Ευρώπη κάλεσε την Τρίτη τις φαρμακευτικές εταιρείες να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid, στο πλαίσιο περικοπών και καθυστερήσεων, οι οποίες επισκιάζουν τις ελπίδες για γρήγορη καταπολέμηση της πανδημίας.

Πολλές χώρες στον κόσμο επιθυμούν να προχωρήσουν σύντομα σε επαναλειτουργία της οικονομίας τους μέχρι να έρθει το καλοκαίρι στην Ευρώπη και βλέπουν τη γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων ως το πιο αποτελεσματικό μονοπάτι εξόδου από την πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων στην Ε.Ε. έχει υπάρξει αργή σε σχέση με άλλες χώρες και γεμάτη προβλήματα αλλά και καθυστερήσεις στην αλυσίδα προμηθειών.

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Τρίτη ότι η Βρετανία θα μπορέσει να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια των εμβολίων, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, μετά την πρόταση της Ε.Ε. να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων.

«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να εργαστούμε με την Ε.Ε. για να διασφαλίσουμε, ενώ η διαφάνεια είναι ευπρόσδεκτη, ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια», ανέφερε ο Χάνκοκ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, φιλοξένησε το Chatham House, επισημαίνοντας παράλληλα πως μίλησε με τους διευθύνοντες συμβούλους των Pfizer και AstraZeneca.

«Είμαι πεπεισμένος για την προμήθεια των εμβολίων στη Βρετανία. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί. Όμως, προτρέπω όλους τους διεθνείς εταίρους να λειτουργούν συλλογικά και να εργαζόμαστε όλοι μαζί στενά. Πιστεύω πως ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση μεσούσης της πανδημίας».

Κλιμακούμενη αντιπαράθεση

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, με πρωταγωνιστές την Ε.Ε. και τη Βρετανία, μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η περικοπή, από την πλευρά της AstraZeneca, των παραδόσεων που προορίζονταν για την Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα η φαρμακευτική εταιρία χαμήλωσε μονομερώς τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε. που επρόκειτο ανα εκκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, προκαλώντας αντίστοιχη επιβράδυνση στον εμβολιασμό του πληθυσμού δεδομένης και της πρόσφατης ανακοίνωσης της Pfizer επίσης περί ελάττωσης της παράδοσης εμβολίων τις προσεχείς εβδομάδες.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες θέτουν ζήτημα περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων, κάτι που θα αποτυπωθεί στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Επίτροπος Υγείας στις Βρυξέλλες, Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. «θα λάβει ό,τι μέτρα απαιτηθούν ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της». Σημείωσε δε ότι η Επιτροπή απαίτησε «λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων εμβολίων».

Το Βερολίνο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του σε αυτή τη θέση, με τον υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπάαν να δηλώνει πως «δεν πρόκειται για προτεραιότητα στην Ευρώπη, αλλά για την απόδοση στην Ευρώπη του δίκαιου μεριδίου της».

Φον ντερ Λάιεν: Να καθιερωθεί μηχανισμός παρακολούθησης εξαγωγών

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι παρασκευαστές εμβολίων για την Covid-19 πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τις παραδόσεις.

Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση των Βρυξελλών να καθιερωθεί μηχανισμός παρακολούθησης εξαγωγών εμβολίων.

Reuters: Η ΑstraZeneca προσφέρθηκε για επίσπευση παραδόσεων

Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η AstraZeneca προσφέρθηκε, κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων την Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση