ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο στρατηγός του Πούτιν που μεταφέρει το «εγχειρίδιο» της Συρίας στην Ουκρανία

Με προϋπηρεσία στη Συρία και στρατιωτικό βιογραφικό που φέρεται να περιλαμβάνει βαρβαρότητες και κατά αμάχων, ο νέος στρατηγός του Πούτιν στην Ουκρανία

Επτά εβδομάδες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα όρισε νέο επικεφαλής διοικητή της επιχείρησης, τον στρατηγό Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ.

Ο Ντβορνίκοφ αναλαμβάνει την γενική ευθύνη της εκστρατείας, ενώ οι απώλειες αμάχων αυξάνονται, οι εικόνες καταστροφής εξαπλώνονται και οι ρωσικές δυνάμεις βαλτώνουν σε αργές προελάσεις, υλικοτεχνικά προβλήματα και στρατιωτικές γκάφες, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές.

Πριν από τον διορισμό του Ντβορνίκοφ, δεν υπήρχε ενιαίος στρατιωτικός ηγέτης για όλες τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτή η έλλειψη συνοχής θα μπορούσε να αλλάξει υπό τον Ντβορνίκοφ.

Ο στρατηγός διοικούσε τη νότια στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας, θέση την οποία απέκτησε έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως επικεφαλής της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία.

Ο Ντβορνίκοφ έχει μεγάλη εμπειρία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου η Μόσχα λέει ότι θα επικεντρώσει πλέον τις πολεμικές της προσπάθειες μετά την αποτυχία να καταλάβει το Κίεβο και τα προάστια που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.

Βαρύ πυροβολικό

Υπάρχουν πολλά που παραμένουν άγνωστα για τον Ρώσο στρατιωτικό ηγέτη, αλλά η εμπειρία του στην ανατολική Ουκρανία και ο χρόνος που διήνυσε στη Συρία συνιστούν βασικά στοιχεία του ιστορικού του.

Ο Ντβόρνικοφ είχε την διοίκηση των στρατευμάτων στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Διεκδικεί να αντικαταστήσει τον αρχηγό του Ρώσου Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ, δηλώνει ο Μαρκ Γκαλεότι, επίτιμος καθηγητής στο University College του Λονδίνου που μελετά τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Ο ίδιος περιγράφει τον Ντβορνίκοφ ως έναν από το «βαριά πυροβολικά» της γενιάς του».

«Ήρωας»

Ο Ντβορνίκοφ ήταν ο πρώτος διοικητής της Ρωσίας που είχε την ευθύνη της βίαιης εκστρατείας της στη Συρία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκτεταμένους και αδιάκριτους βομβαρδισμούς Σύρων αμάχων, γειτονιών και νοσοκομείων παράλληλα με τις αεροπορικές επιδρομές και τις πολιορκίες του ίδιου του Μπασάρ αλ Άσαντ. Για το «έργο του» στη Συρία, ο Ντβορνίκοφ τιμήθηκε ως «ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» το 2016.

Μετά την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσίας από τα προάστια του Κιέβου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και αμυντικών υπηρεσιών λένε ότι η Μόσχα επικεντρώνει εκ νέου τις προσπάθειές της στην κατάληψη της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, των περιοχών δηλαδή όπου ο Ντβορνίκοφ ήταν ήδη επικεφαλής.

Η κίνηση έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου οι αρχικές προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο και την υπόλοιπη Ουκρανία έχουν υποχωρήσει προ της -πολύ ισχυρότερης της αναμενομένης- αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως αποτυχίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και χαμηλό ηθικό μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών

Ανάμεσα στα βασικά εμπόδια ήταν «η έλλειψη ενός ενιαίου γενικού διοικητή», η οποία «εμπόδισε σαφώς τη συνεργασία των ρωσικών δυνάμεων», σύμφωνα με μια αξιολόγηση της 9ης Απριλίου από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Η κίνηση έρχεται αφότου οι αρχικές προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο και την υπόλοιπη Ουκρανία υποχώρησαν ενόψει της ισχυρότερης από την αναμενόμενη αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως οι αποτυχίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και το χαμηλό ηθικό μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.

Ανάμεσα στα βασικά εμπόδια που αντιμετώπισε η ρωσική στρατιωτική ήταν «η έλλειψη ενός ενιαίου γενικού διοικητή», η οποία «εμπόδισε σαφώς τη συνεργασία των ρωσικών δυνάμεων», σύμφωνα με αξιολόγηση της 9ης Απριλίου από το Ινστιτούτο Μελετών του Πολέμου (IWS).

Η στροφή στην ανατολική Ουκρανία

«Ο ορισμός του Ντβορνίκοφ ως γενικού διοικητή έχει νόημα τώρα, δεδομένου ότι οι εφεξής κύριες προσπάθειες της Ρωσίας βρίσκονται σχεδόν όλες στον τομέα ευθύνης του», ανέφερε to ISW.

Ο Γκαλεότι λέει ότι ο Ντβόρνικοφ «είναι μια ενδιαφέρουσα αλλά όχι απροσδόκητη επιλογή», δεδομένης της εμπειρίας του στα ανατολικά και της φήμης του ως καινοτόμου διοικητή και «κάποιου που μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα και άγνωστη κατάσταση».

«Κανένας διορισμός στρατηγού δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ήδη αντιμετωπίσει μια στρατηγική αποτυχία στην Ουκρανία», εκτιμούσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «State of the Union» του CNN την Κυριακή.

Βαρβαρότητα χωρίς παραδοχή

Και πρόσθετε: «Ο συγκεκριμένος στρατηγός έχει ένα βιογραφικό που περιλαμβάνει βαρβαρότητα εναντίον αμάχων σε άλλα θέατρα στη Συρία. Και μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από το ίδιο έργο και σε αυτό το θέατρο».

Ο Ντβόρνικοφ ανέλαβε την ευθύνη των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης στιγμής στον πόλεμο της Συρίας. Ήταν το 2015 και φαινόταν ότι ο Άσαντ, ίσως να μην νικούσε τις αντικυβερνητικές ανταρτικές ομάδες που είχαν σχηματισθεί μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε σε εμφύλιο.

Η Ρωσία είχε μια ναυτική βάση στη Συρία πριν από τον πόλεμο και υποστήριζε διπλωματικά τον Άσαντ από την αρχή. Στην αρχή του 2015, η Μόσχα βοήθησε τον Άσαντ να επιβληθεί με τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών πόλεων και αμάχων, γεγονός που ανέτρεψε το ρεύμα της νίκης προς όφελός του. Ο Σύρος ηγέτης από τότε ανέκτησε τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της χώρας, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει βαθιά πληγωμένο από τις τακτικές του συνασπισμού Άσαντ.

Παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από το 2011. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 300.000 έως 600.000. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι μόνο οι ρωσικές επιδρομές κόστισαν τη ζωή σε 25.000 Σύρους αμάχους.

«Μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποδεχθεί δημόσια την ευθύνη για το θάνατο ενός και μόνο αμάχου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Airwarς».

Το εγχειρίδιο της Συρίας

Πολλές από τις ρωσικές τακτικές που παρατηρούνται στην Ουκρανία -η χρήση βομβών διασποράς, οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί περιοχών αμάχων, η στόχευση νοσοκομείων και ο βομβαρδισμός μιας περιοχής και στη συνέχεια η επιστροφή για να την πληγεί ξανά ήταν μέρος του εγχειριδίου πολέμου της Μόσχας στη Συρία.

Ο βαθμός στον οποίο ο Ντβορνίκοφ ήταν ο αρχιτέκτονας αυτών των πρακτικών παραμένει άγνωστος.

Όμως, ο Ρώσος στρατηγός έχει επίσης συνεργαστεί στο παρελθόν με τον όμιλο Wagner, ένα θολό δίκτυο Ρώσων ιδιωτικών υπεργολάβων ασφαλείας (ιδιωτικό στρατό) που δραστηριοποιείτο στη Συρία από το 2015 και ο οποίος έχει επίσης αναπτυχθεί και στην Ουκρανία. Ο Ντβορνίκοφ υπό αυτή την ιδιότητα πιθανώς συντόνιζε μεταξύ των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και των μαχητικών Wagner στο έδαφος στη Συρία, εκτιμά ο ο Fadel Abdul Ghany, εκτελεστικός διευθυντής του Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Κατάρ.

Στη μάχη για την ανακατάληψη της Παλμύρας στη Συρία, λέει από την πλευρά του ο Γκαλεότι, ο Ντβορνίκοφ έδειξε την πίστη του στο «υπέρτατο της αποστολής ότι και αν χρειαστεί να μπει σκληρά για να ολοκληρώσει την αποστολή, θα το κάνει».

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση