ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι σεισμοί χάρισαν στον Κιλιτσντάρογλου τη νίκη στο Χατάι

Η μεταστροφή των ψηφοφόρων εκεί στέρησε από τον Ερντογάν την εκλογή από τις 14 Μαΐου

Οι φονικοί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου ανέτρεψαν την εκλογική εικόνα στην επαρχία Χατάι, στον τουρκικό Νότο, φέρνοντας πρώτο τον υποψήφιο της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μια περιφέρεια όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρατήσει πέντε χρόνια πριν.

Η νότια Τουρκία θρήνησε πάνω από 50.000 νεκρούς επισήμως τον Φεβρουάριο – αν και πολλοί λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τουλάχιστον διπλάσιος με βάση και τα κινητά τηλέφωνα που είναι έκτοτε νεκρά – και η επαρχία του Χατάι, στην οποία δεσπόζει η ιστορική πόλη της Αντιόχειας, ήταν από εκείνες που επλήγησαν περισσότερο.

Σύμφωνα με τα επίσημα επιμέρους στοιχεία των εκλογών που βλέπουν την Τρίτη το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία, με προσέλευση άνω του 80% στο Χατάι ο κ. Κιλιτσντάρογλου ξεπέρασε τον κ. Ερντογάν, έστω και με μικρή διαφορά, πράγμα που αποδίδεται στην τοπική δυσαρέσκεια για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στη φυσική καταστροφή αλλά και στην ασυδοσία στην οικοδόμηση κτιρίων χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχε αυτή η μεταστροφή στη επαρχία εκείνη της νότιας Τουρκίας, όπου την Κυριακή ψήφισαν περίπου 900.000 εκλογείς, ο κ. Ερντογάν θα είχε εξασφαλίσει το έξτρα 0,5% που χρειαζόταν ώστε να εκλεγεί από τις 14 Μαΐου, αντί να διακινδυνεύει μια οδυνηρή ήττα στον β’ γύρο της 28ης του μηνός.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, η κυβερνητική Λαϊκή Συμμαχία είχε εκλέξει έξι βουλευτές, η κεμαλική Εθνική Συμμαχία τέσσερις και το φιλοκουρδικό HDP έναν βουλευτή.

Αυτή τη φορά, η Λαϊκή Συμμαχία και η Εθνική Συμμαχία εξέλεξαν από πέντε βουλευτές, ενώ η Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας έναν βουλευτή.

Καχραμανμαράς

Αντιθέτως στην περιοχή του Καχραμανμαράς, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο των σεισμών εντάσεως 7,7 και 7,6 βαθμών τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος επικράτησε και πάλι με άνεση, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 71% των 600,000 και πλέον Τούρκων που ψήφισαν εκεί. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου περιορίστηκε στο 22%.

Ομοίως στο εξίσου πληγέν Αντιγιαμάν, δύο στους τρεις (66%) από τους 327.000 που ψήφισαν επέλεξαν ξανά τον κ. Ερντογάν για πρόεδρο.

Γενικά είναι γεγονός ότι στα νότια και δυτικά παράλια και τις περιοχές με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο ο κ. Κιλιτσντάρογλου επικράτησε του αντιπάλου του, σε αντίθεση με την ενδοχώρα, αλλά και τα βόρεια παράλια.

Ωστόσο το γεγονός ότι το HDP ενίσχυσε την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου σήμαινε όχι μόνο τη νίκη του κεμαλικού υποψηφίου στο τουρκικό Κουρδιστάν (και μάλιστα με ποσοστό 72%), αλλά και ότι το κόμμα του κ. Κιλιτσντάρογλου εξέλεξε για πρώτη φορά μετά 21 χρόνια βουλευτή στο Ντιγιάρμπακιρ.

Πηγή: NTV

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση