ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Οι τεχνολογίες καθρεφτίζουν τα προβλήματα»

Ο συγγραφέας Τζέιμς Μπριντλ μιλάει για τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ

Kathimerini.gr

Συνέντευξη στον ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Τις τελευταίες μέρες η Σίλικον Βάλεϊ προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια αναπάντεχη εξέλιξη: τη δημιουργία συνδικάτου από τους υπαλλήλους της Google. Περίπου 400 υπάλληλοι ίδρυσαν το Alphabet Workers Union (από το όνομα της μητρικής εταιρείας) όχι τόσο για να διαπραγματευθούν τους μισθούς τους όσο για να αναδείξουν θέματα όπως οι διακρίσεις, η σεξουαλική παρενόχληση και η δεοντολογία.

Στην πραγματικότητα εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των 260.000 εργαζομένων που απασχολεί ο τεχνολογικός γίγαντας, αλλά σε αυτούς –και σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο– «ποντάρει» ο Βρετανός Τζέιμς Μπριντλ, συγγραφέας του βιβλίου «Νέα σκοτεινή εποχή – Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος» (εκδ. Μεταίχμιο), για να αλλάξει ο τρόπος που αυτές οι εταιρείες λειτουργούν.

– Πώς κρίνετε την αναστολή λειτουργίας των social media λογαριασμών του Ντόναλντ Τραμπ;

– Με την έννοια ότι αυτές οι εταιρείες εφάρμοσαν τα ίδια κριτήρια στο περιεχόμενο των λογαριασμών του Τραμπ, όπως κάνουν ήδη σε άλλο πολιτικό περιεχόμενο, νομίζω ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πιστεύω, επίσης, ότι καταδεικνύει το ευρύτερο πρόβλημα της ευθύνης και τον τρόπο που αυτές οι εταιρείες σκέφτονται και ενεργούν με βάση την ισχυρή θέση στην οποία βρίσκονται μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες.

– Τι πιστεύετε ότι σηματοδοτεί αυτό το «μπλόκο» για τον ρόλο τους στις δημοκρατίες;

– Πιστεύω ότι αυτός ο εκλογικός κύκλος στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των επισημάνσεων και των προειδοποιήσεων για το πολιτικό περιεχόμενο, είναι ένα σημείο καμπής για τον τρόπο που διοικούνται οι εταιρείες των social media. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στους εργαζομένους τους. Με τις νέες εξελίξεις, όπως με τη δημιουργία συνδικάτου των υπαλλήλων της Google, ελπίζω ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση εσωτερικά ώστε οι εταιρείες να λειτουργούν πιο ηθικά.

– Πώς δηλαδή μπορούν να γίνουν πιο ηθικές;

– Δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να γίνουν ηθικές με μαγικό τρόπο, από πάνω προς τα κάτω. Δείτε για παράδειγμα την αόριστη ανακοίνωση του Facebook για μια «διαδικασία αναθεώρησης εσωτερικής δεοντολογίας» το 2016 ή το Advanced Technology External Advisory Council της Google που διαλύθηκε μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο το 2019 λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Πολύ απλά δεν υπάρχει τρόπος ένα εσωτερικό σώμα δεοντολογίας να ανταγωνιστεί το μάρκετινγκ και την ανάπτυξη προϊόντων όπου το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την εκμετάλλευση των χρηστών. Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα για μια πιο ηθική συμπεριφορά από τους ίδιους τους υπαλλήλους· οι υπάλληλοι της Google και της Microsoft έχουν αντιταχθεί στα σχέδια των εταιρειών τους να συνεργαστούν με τον στρατό για παράδειγμα. Συνδυαστικά με κάποιες ρυθμίσεις, υπάρχουν τρόποι ώστε αυτές οι εταιρείες να δουλεύουν για μια καλύτερη κοινωνία παρά εναντίον της.

– Εχει φτάσει ο καιρός για μια αναδιοργάνωση του ψηφιακού κόσμου;

– Το νομικό πλαίσιο των social media έχει αργήσει κατά κάποιον τρόπο και παρόλο που η Ε.Ε. έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο μέχρι τώρα, με νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την ιδιοκτησία δεδομένων και «το δικαίωμα στη λήθη» για παράδειγμα, μπορούν αρκετά ακόμη να γίνουν. Υπάρχει η ανάγκη της επιτακτικής εφαρμογής ακόμα και υφιστάμενων κανόνων. Για παράδειγμα, το YouTube, που ανήκει στην Google, θεωρητικά πρέπει να περιορίζει το περιεχόμενο που βλέπουν νέοι θεατές, ωστόσο βγάζει εκατομμύρια δολάρια από κινούμενα σχέδια και παιδικά προγράμματα της πλατφόρμας του τα οποία, συχνά, εκθέτουν τα ίδια τα παιδιά σε βίαιο και τραυματικό περιεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, μια ρύθμιση μόνο δεν αρκεί. Η σημερινή δομή του Διαδικτύου ενθαρρύνει τα μονοπώλια, που με τη σειρά τους οδηγούν σε τέτοια προβλήματα και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ευρύτερες τεχνολογικές αλλαγές και την εκπαίδευση της κοινωνίας.

– Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η άνοδος του Τραμπ οφείλεται και στην αποτυχία των φιλελεύθερων ελίτ. Βλέπετε έναν συσχετισμό με την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και το Brexit;

– Η απροθυμία των ελίτ, κάθε είδους, να κοιτάξουν σοβαρά τα θέματα της ευρύτατης ανισότητας, της φτώχειας, της έλλειψης διαφορετικότητας και των οικονομικών και περιβαλλοντικών κρίσεων, αποτελεί σίγουρα μια κοινή συνισταμένη που οδηγεί στον τραμπισμό, το Brexit και τον ακροδεξιό λαϊκισμό παγκοσμίως. Αυτά τα δομικά πρόβλημα τελικά καθρεφτίζονται, παρά δημιουργούνται, από τις τεχνολογίες μας. Αλλά αυτές οι τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως φάροι που θα μας δείξουν πώς μέσα από τον συντονισμένο ακτιβισμό και την εκπαίδευση θα μπορέσουμε ίσως να αντιστρέψουμε τις χειρότερες τάσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X