ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Οι νίκες, οι ήττες και η νέα φάση του πολέμου

Θα μπορούσε να εισέλθει σύντομα σε μια νέα φάση η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Μπαίνοντας στον χειμώνα, στρατιωτικοί αναλυτές ανέμεναν ότι οι μάχες στην Ουκρανία θα επιβραδύνονταν καθώς το λασπερό και χιονισμένο έδαφος θα δυσκόλευε τόσο τη Μόσχα όσο και το Κίεβο.

Μετά δε την επιτυχημένη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, οι γραμμές που σχηματίστηκαν ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έμειναν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες.

Τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν ως επί το πλείστον μικτή εικόνα τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία

Οι New York Times, στο newsletter «The Morning», επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα ορισμένες μάχες ήταν καλές για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο η αδιάκοπη ενότητα των δυτικών στο πλευρό της Ουκρανίας είναι κάτι που δεν το περίμενε, ως εκ τούτου συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για το Κρεμλίνο. (Υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις που είναι απλώς φρικτές, ανεξαρτήτως του πώς επηρεάζουν την έκβαση του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης εναντίον αμάχων στο Ντνίπρο που προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους).

Οι ΝΥΤ εξετάζουν τις πρόσφατες νίκες και ήττες του Πούτιν και τι σημαίνουν για την Ουκρανία.

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Οι νίκες του Πούτιν

Η Ρωσία έχει σημειώσει ελάχιστες νίκες στο πεδίο της μάχης από τα τέλη του καλοκαιριού. Αντίθετα, οι απώλειες έχουν συσσωρευτεί καθώς η Ουκρανία ανακατέλαβε εδάφη στα ανατολικά και νότια.

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν πρόσφατα κέρδη γύρω από την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία και υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το Σολεντάρ, μια μικρή πόλη στα περίχωρα – η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να μάχεται και δεν έχει υποστεί ήττα.

Μια νίκη στο Σολεντάρ θα είχε περισσότερο συμβολικό παρά στρατηγικό χαρακτήρα, λένε στρατιωτικοί αναλυτές. Η Ρωσία στερήθηκε τις νίκες τους τελευταίους μήνες, επομένως κάθε είδους επιτυχία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της εσωτερικής υποστήριξης στον πόλεμο του Πούτιν.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ταυτόχρονα ότι το ίδιο το Σολεντάρ πιθανότατα δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανακατάληψη του Μπαχμούτ ή της ευρύτερης περιοχής του Ντονμπάς, η οποία υπήρξε ένας από τους κύριους στόχους του Πούτιν.

Μια άλλη επιτυχία για τον Πούτιν τους τελευταίους μήνες είναι η έλλειψη απωλειών στο πεδίο της μάχης. Οι ρωσική γραμμή άμυνας φαίνεται να κρατάει στα ανατολικά και στα νότια.

Αναλυτές ανέμεναν ότι οι γραμμές του πεδίου μάχης δεν θα μετακινούνταν πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εγγυημένο. Η Ουκρανία έχει υποσχεθεί να συνεχίσει την προέλαση της ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, επιτρέποντας στη Ρωσία να κρατήσει εδάφη.

«Διατηρώντας την αμυντική της στρατηγική, η Ρωσία απέτρεψε μια καταστροφική κατάρρευση, που θα ήταν η καλύτερη ελπίδα για μια δραματική ουκρανική νίκη», είπε ο Τζούλιαν Μπαρνς, ο οποίος καλύπτει θέματα ασφάλειας για τους ΝΥΤ.

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Οι απώλειες του Πούτιν

Όταν άρχισε ο χειμώνας, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας ανησυχούσαν ότι η δυτική ενότητα θα μπορούσε να διαρραγεί. Ειδικά οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν την προοπτική ενός κρύου χειμώνα και της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, που τροφοδοτήθηκαν από τις κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία και λίγη τύχη, τα χειρότερα αποφεύχθησαν. Οι ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύτηκαν φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές, όπως οι ΗΠΑ, η Νιγηρία και το Κατάρ. Και ο χειμώνας αποδείχθηκε σχετικά ζεστός, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.

Ως εκ τούτου, η δυτική ενότητα για την Ουκρανία όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά έχει ενισχυθεί. Οι δυνάμεις της Δύσης υπόσχονται στην Ουκρανία άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα, απορρίπτοντας τους φόβους ότι η παροχή αυτών των όπλων θα θεωρηθεί υπερβολικά προκλητική από τη Ρωσία. «Η συζήτηση δεν αφορά το αν θα κάνουμε λιγότερα αλλά πώς να κάνουμε περισσότερα για την Ουκρανία», είπε ο Τζούλιαν Μπαρνς.

Άλλο ένα κακό σημάδι για τον Πούτιν: Άλλαξε ξανά τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία στην Ουκρανία. Αντικατέστησε τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής της εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία, με έναν στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου, τον στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ. Ήταν η δεύτερη αλλαγή ηγεσίας μέσα σε τρεις μήνες, σηματοδοτώντας ότι ο Πούτιν είναι δυσαρεστημένος με το πώς εξελίσσεται ο πόλεμος.

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Με το βλέμμα στο μέλλον

Τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν ως επί το πλείστον μικτή εικόνα τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Ενώ η Ουκρανία είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές από την έναρξη του πολέμου, πρέπει να σημειώσει σημαντικά κέρδη στα πεδία της μάχης -στα ανατολικά και νότια- για να έχει ελπίδα για μια ευνοϊκή ειρηνευτική συμφωνία. Η συνεχιζόμενη δυτική ενότητα -μαζί με τα τανκς- θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Αλλά οι πρόσφατες νίκες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και οι αλλαγή ηγεσίας ενδέχεται να βοηθήσουν τον στρατό της να αποκρούσει την ουκρανική ορμή.

Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση, που θα μπορούσε να στοχεύσει ξανά την πρωτεύουσά τους, το Κίεβο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, είναι λιγότερο σίγουροι ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να πετύχει μια νέα, μεγάλη προώθηση.

Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά κάνει την πρώτη κίνηση, οι επερχόμενες μάχες θα κρίνουν ποιος έχει το πλεονέκτημα.

Πηγή: The New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση