ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πεντάγωνο: «Επίθεση σε αντιτορπιλικό των ΗΠΑ και σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Ενα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Kathimerini.gr

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και πολλά εμπορικά δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια σημαντική κλιμάκωση σε σειρά θαλάσσιων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με επιθέσεις εναντίον του USS Carney και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και θα παρέχουμε πληροφορίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες», ανέφερε το Πεντάγωνο. Το Carney είναι ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke.

Ο βρετανικός στρατός είχε κάνει νωρίτερα αναφορά για ύποπτη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και για εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να διευκρινίσει.

Το Πεντάγωνο δεν προέβη σε δημόσια εκτίμηση σχετικά με την ταυτότητα των επιτιθέμενων. Ωστόσο, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτοξεύουν πυραύλους με στόχο το Ισραήλ, ενώ μαίνεται η σύρραξη με τη Χαμάς.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μετέφερε στο Associated Press ότι η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 10 π.μ. στη Σαναά της Υεμένης και είχε διάρκεια περίπου πέντε ωρών. Ενας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό είχε αναχαιτίσει τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τους Χούθι, ωστόσο ένας στρατιωτικός εκπρόσωπός τους προανήγγειλε νωρίτερα ότι σύντομα θα εκδοθεί μια «σημαντική» δήλωση.

Τον Νοέμβριο οι Χούθι είχαν καταλάβει ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων που επίσης συνδεόταν με το Ισραήλ, καθώς αυτό έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης. Οι αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν το πλοίο κοντά στη, πόλη Χοντέιντα. Επίσης, πύραυλοι είχαν πέσει κοντά σε άλλο αμερικανικό πολεμικό πλοίο την περασμένη εβδομάδα, το οποίο είχε σπεύσει να βοηθήσει ένα πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ, και το οποίο καταλήφθηκε για λίγο από ενόπλους.

Με πληροφορίες από Associated Press

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση