ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί περισσεύουν τα εμβόλια στο Ισραήλ

Πως η γειτονική χώρα εξασφάλισε περισσότερα εμβόλια από όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει

Περί τα τέλη του προηγούμενου έτους, το Ισραήλ βρισκόταν σε ανταγωνισμό με υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. για να εξασφαλίσει μια επαρκή προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, για τους πολίτες του.

Σήμερα, η χώρα ηγείται ενός από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο, με μεγάλο αριθμό δόσεων των εμβολίων (τόσο αυτές που έχουν παραδοθεί, όσες και αυτές που αναμένονται), να ενδέχεται να παραμείνουν σε αποθήκες καθώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί αρκετές δόσεις για τους πολίτες της χώρας.

Πώς το γειτονικό Ισραήλ, ένα κράτος με πληθυσμό μόλις 9 εκατομμυρίων, έπεισε τις φαρμακευτικές εταιρείες να παραδώσουν πρώτα εκεί τα εμβόλια κατά του κορωνοϊου;

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, η απάντηση βρίσκεται μέσα στα πρακτικά 17 συνομιλιών μεταξύ του Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ και του Γιούλι Έντελσταϊν, υπουργού υγείας της χώρας.

Η προϋπόθεση

Οι δύο Ισραηλινοί πολιτικοί υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο, αλλά και να μοιραστούν τα δεδομένα από αυτό με τις εταιρείες, με μόνη προϋπόθεση ότι οι δόσεις των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα να ήταν συνεχείς και μεγάλες σε αριθμό.

Η Pfizer συμφώνησε στους παραπάνω όρους, με τις παραδόσεις του εμβολίου της στη χώρα να ξεκινούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης του στις FT ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ ανέφερε ότι «η εταιρεία θα είναι σε θέση να καυχηθεί για αυτήν την συμφωνία, να αποκομίσει οικονομικά κέρδη από αλλά και να δημοσιοποιήσει τα οποιαδήποτε δεδομένα». «Χωρίς αυτή την προσπάθεια εκ μέρους της χώρας μας, καμία εταιρεία δεν κοιτούσε καν το Ισραήλ».

Το πλεόνασμα και η Κύπρος

Το Ισραήλ αναμένεται να βρεθεί με πλεόνασμα εμβολίων έως τον Μάρτιο, καθώς νέες παρτίδες εμβολίων να έχουν ήδη προγραμματιστεί από τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές. Όπως αναφέρουν οι FT, η συμφωνία της χώρας με την Pfizer, βρίσκεται ήδη σε ισχύ αφού πολλές παρτίδες εμβολίων της εταιρείας φτάνουν κάθε Κυριακή στο Τελ Αβίβ, με πολλές φορές να τις υποδέχονται τηλεοπτικά συνεργεία και πολιτικά πρόσωπα.

Ενώ άλλες χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τους αριθμούς των εμβολίων που λαμβάνουν αλλά και να αντιμετωπίσουν τυχόν καθυστερήσεις, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2,6 εκατ. πολίτες, με το 1,1 εκατ. εξ αυτών να έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Οι παραδόσεις του προπαραγγελθέντος εμβολίου της Moderna αναμένεται να αυξηθούν τον Μάρτιο ενώ εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca βρίσκονται επίσης καθ 'οδόν. Μέχρι τότε το Ισραήλ σχεδιάζει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού με το εμβόλιο της Pfizer.

Αυτό που θα κάνει το Ισραήλ με αυτές τις επιπλέον προμήθειες δεν είναι ακόμη σαφές, είπε ο κ. Edelstein. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος, ζήτησαν από τον κ. Νετανιάχου παρτίδες από το πλεόνασμα των εμβολίων της χώρας, με τον υπουργό Υγείας της χώρας να αρνείται τα δημοσιεύματα.

«Δεν ασχολούμαστε με την εμπορία εμβολίων», τόνισε ο υπουργός. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετά εμβόλια για τους πολίτες μας, και εάν υπάρχει πλεόνασμα, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους άμεσους γείτονές μας» πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τους Παλαιστίνιους ανέφερε ότι «δεν είναι προς το συμφέρων του Ισραήλ, να βρίσκονται σε κακή κατάσταση».

Η πολιτική προέκταση

Η συμφωνία της χώρας αλλά και του πρωτοποριακού εμβολιαστικού της προγράμματος ενίσχυσε την πολιτική επιρροή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ο ίδιος επιδιώκει την επανεκλογή του στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου.

Ο Νετανιάχου έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε κέντρα εμβολιασμού, ενώ αρκετές φορές παρευρέθηκε και στην παραλαβή των εμβολίων. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι FT φωτογραφήθηκε και με την σύριγγα με την οποία έλαβε το εμβόλιο, στα πλαίσια της καμπάνιας για τον εμβολιασμό που φέρει το όνομα «Επιστροφή στη Ζωή». Κατά την διάρκεια δηλώσεων του την Κυριακή, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «ο ρυθμός εμβολιασμού στο Ισραήλ είναι 10 φορές υψηλότερος από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών» και υποσχέθηκε τον εμβολιασμό ενός ακόμη εκατομμυρίου πολιτών, εντός της εβδομάδας. «Καμία χώρα δεν έχει πράξει αυτό που εμείς κάνουμε», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή η Παλαιστινιακή Αρχή περιμένει την παραλαβή νέων παρτίδων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, και στηρίζεται στη Covax για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Με πληροφορίες: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση