ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πιέζουν τον Ερντογάν για τα εθνικά ζητήματα

Οι εθνικιστικές απαιτούν από την κυβέρνηση «αποφασιστική στάση» στην Συρία, στο Κουρδικό και σε όλα τα εθνικά ζητήματα.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Οι υποστηρικτές της ιδέας της σύσφιξης των σχέσεων της Τουρκίας με το μπλοκ της Ευρασίας το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιήσουν τις πιέσεις που ασκούν στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν». Ο Κερίμ Χας, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις και τα πολιτικά και διπλωματικά δρώμενα στην Ρωσία, προειδοποιεί ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας οι εθνικιστές και στο διπλωματικό πεδίο το μπλοκ Ρωσίας-Ιράν σπρώχνουν την Τουρκία προς μια νέα στρατιωτική περιπέτεια στην Συρία. 

Η επισήμανση του κ. Χας έρχεται λίγο μετά την νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Στο σχετικό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο μετά το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης, η Άγκυρα άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ανατολικό τμήμα του Ευφράτη στην βορειοανατολική Συρία. Λίγες ώρες μετά από αυτήν την νέα προειδοποίηση της Άγκυρας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η νέα αμερικανοτουρκική συμφωνία για την Συρία πλέον έχει αποτύχει. Σε αντίθεση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επέλεξε πιο προσεκτική τοποθέτηση, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για την εντατικοποίηση της συνολικής προσπάθειας στα πλαίσια της αμερικανοτουρκικής συμφωνίας.

Οι πιέσεις προς τον Ερντογάν

Σύμμαχοι της κυβέρνησης του Ερντογάν εντατικοποιούν τις πιέσεις τους για την τήρηση «αποφασιστικής στάσης» σε σειρά εθνικών ζητημάτων. Οι Γκρίζοι Λύκοι, διάφορα στελέχη του επιτελείου του τουρκικού στρατού, πρώην και εν ενεργεία διπλωμάτες και γραφειοκράτες προβάλλουν την άποψη ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο στην Συρία για να εξασφαλίσουν την ανάδυση μιας αυτόνομης, σχεδόν ανεξάρτητης κουρδικής κρατικής δομής.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι στην νέα περίοδο η εξάρτηση του κ. Ερντογάν από τους συγκεκριμένους κύκλους έχει εντατικοποιηθεί καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) οδεύει προς διχοτόμηση. 

Το Κυπριακό και τα εθνικά ζητήματα

Εκτός από το ζήτημα της Συρίας και το Κουρδικό Πρόβλημα, οι εθνικιστικοί κύκλοι που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν ορθώνουν το ανάστημα τους και σε μια σειρά άλλων εθνικών ζητημάτων.

Όλες οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι κύκλοι ζητούν από την κυβέρνηση Ερντογάν να μην προχωρήσει σε «οπισθοχώρηση» στα ζητήματα του Κυπριακού, της ΑΟΖ, καθώς και στα ελληνοτουρκικά. Στην Άγκυρα, δε, επικρατεί η άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινής γνώμης για τα εθνικά ζητήματα, και γι’αυτό τον λόγο η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει σειρά νέων διαλέξεων, ανακοινώσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση