ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος λέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ευθεία επίθεση εναντίον της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε η Μόσχα, κατηγορώντας την ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο

REUTERS, A.P.

Μία ημέρα μετά τη βαρύτατη καταγγελία της Μόσχας ότι η Ουκρανία οργάνωσε τις προχθεσινές επιθέσεις δύο drones εναντίον του Κρεμλίνου με στόχο τη δολοφονία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ήρθε η σειρά και των Ηνωμένων Πολιτειών να μπουν στο στόχαστρο της ρωσικής κυβέρνησης. Κατά τη χθεσινή, τακτική ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το πρωτοφανές συμβάν, καταγγελία την οποία χαρακτήρισε «αστειότητα» εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Οι προσπάθειες αποκήρυξης αυτής της επίθεσης (κατά του Κρεμλίνου) τόσο από το Κίεβο όσο και από την Ουάσιγκτον είναι, φυσικά, απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αποφάσεις για παρόμοιες ενέργειες, για τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Προσέθεσε, δε, ότι οι ρωσικές αρχές διεξάγουν κατεπείγουσα έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Απαντώντας στις δηλώσεις Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έκανε λόγο για «αστειότητες» και «ψεύδη», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ουδέποτε ενθάρρυναν, ούτε βοήθησαν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει επιθέσεις οποιουδήποτε είδους έξω από τα σύνορά της. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό το συμβάν», τόνισε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεν γνωρίζει ακόμη τι ακριβώς συνέβη στο Κρεμλίνο τα χαράματα της Τετάρτης και ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες εργάζονται εντατικά για να διαλευκάνουν τις πραγματικές συνθήκες του περιστατικού. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απορρίψει κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη της χώρας του στο συμβάν.

Γεγονός παραμένει ότι η επίθεση στο Κρεμλίνο, αν και δεν προκάλεσε τραυματισμούς ούτε άξιες λόγου ζημιές, πυροδότησε κύμα οργής στη Μόσχα, όπως μαρτυρούν δηλώσεις πολιτικών, αναλυτών και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ζητούν παραδειγματική τιμωρία του Κιέβου. Την ένταση ενισχύει το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε παραμονές 9ης Μαΐου, επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα γιορταστεί με την καθιερωμένη παρέλαση στη ρωσική πρωτεύουσα. Ωστόσο, σε τουλάχιστον 21 πόλεις δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις για «λόγους ασφαλείας», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιστότοπου Verstka. Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα των εξημμένων πνευμάτων ήταν η δήλωση του πρώην προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και νυν αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Δεν έχουν μείνει άλλες διαθέσιμες επιλογές από τη φυσική εξόντωση του Ζελένσκι και της κλίκας του», έγραψε στο Twitter ο Ρώσος αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Δεν μας χρειάζεται καν για να υπογράψει τη συνθήκη άνευ όρων παράδοσης. Ούτε ο Χίτλερ, όπως γνωρίζουμε, υπέγραψε την παράδοση των Γερμανών». Επίσης χαρακτήρισε τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ως «αυθάδη γεροξεκούτη», με αφορμή την έκκληση Μπορέλ να μη χρησιμοποιήσει η Ρωσία την επίθεση στο Κρεμλίνο ως δικαιολογία για κλιμάκωση του πολέμου.

«Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ διακρίνεται για τις εξωφρενικές δηλώσεις του, για μια λεκτική κλιμάκωση για την οποία εκφράζουμε τη λύπη μας», σχολίασε χθες η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε χθες στη Χάγη όπου συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και επισκέφθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), το οποίο εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για τις απαγωγές παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Σε δηλώσεις του, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τη ρωσική ηγεσία για την επίθεση κατά της χώρας του, καθώς το ICC δεν έχει δικαιοδοσία επί του θέματος.

 

Ρεκόρ βομβαρδισμών

Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί και των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων ενόψει της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. Η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις ρεκόρ με 24 drones-καμικάζι εναντίον ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, αλλά οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν 18 από αυτά. Ταυτόχρονα, επίθεση με drone προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο κοντά στη ρωσική πόλη Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ένα άλλο drone έπληξε διυλιστήριο στο Ροστόφ, που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Οργιο σεναρίων για τα drones

Καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν έχουν απαντήσει ακόμη στα ερωτήματα γύρω από την επίθεση στο Κρεμλίνο, το πεδίο μένει ανοιχτό για την επώαση κάθε είδους σεναρίων. Ενα από αυτά, που παρουσίασε το CNN, υποστηρίζει ότι η επίθεση ήταν έργο «μιας από τις οργανώσεις Ρώσων ανταρτών» που αντιτίθενται στον πόλεμο και στον Πούτιν. Την εκδοχή αυτή υποστήριξε, χωρίς να προσφέρει πληροφορίες που να τη στηρίζουν, ο πρώην βουλευτής της ρωσικής Δούμας Ιλια Πονομέρεφ. Πρόκειται για μια προσωπικότητα με παράξενη διαδρομή. Αφού εργάστηκε στη Yukos του ολιγάρχη Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ο Πονομέρεφ διετέλεσε για πέντε χρόνια επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής του ρωσικού Κ.Κ. και υπήρξε βουλευτής από το 2007 έως το 2016. Ηταν ο μόνος που καταψήφισε την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στην Ουκρανία, όπου πήρε την υπηκοότητα και εντάχθηκε στην εφεδρεία του ουκρανικού στρατού. Τάσσεται ανοιχτά υπέρ των σαμποτάζ στο έδαφος της Ρωσίας και εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Πρέπει να πεθάνει ο Πούτιν;».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση