ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος: Συνωστισμός από drones στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο τύπους ιρανικών, πλήττοντας στόχους σε όλη τη χώρα

ΤΖΟΝ ΙΣΜΕΪ / THE NEW YORK TIMES

Το ιρανικό «καμικάζι» drone Σαχέντ-136, σχεδιασμένο να εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση, είναι αυτό που έπληξε την πολυκατοικία στο Κίεβο τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Το μη επανδρωμένο αυτό αεροσκάφος είναι ένα από τα πολλά που πετούν στους ουρανούς της Ουκρανίας, με αποστολή τον βομβαρδισμό στόχων ή την καταγραφή εικόνων στο έδαφος. Στρατιωτικά drones, κατασκευασμένα σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία, αλλά και κινεζικά του εμπορίου κατακλύζουν το πεδίο της μάχης, σε μια εποχή περικοπών προϋπολογισμού ακόμη και σε εμπόλεμους στρατούς.

Τα κατασκοπευτικά

Τα ειδικά κατασκοπευτικά drones είναι και αυτά πολύ ακριβά –σχεδόν όσο και τα βομβαρδιστικά– υποχρεώνοντας τις ουκρανικές και τις ρωσικές δυνάμεις να καταφεύγουν σε drones του εμπορίου, ικανά να καταγράφουν βίντεο ή ακόμη και να απελευθερώνουν μικρές βόμβες πάνω από τον εχθρό. Τα drones αυτά μπορούν να προσγειωθούν πίσω στη βάση τους για να χρησιμοποιηθούν ξανά μετά την επαναφόρτιση των μπαταριών τους.

Τα οπλικά συστήματα που τρομοκρατούν το Κίεβο, όμως, ανήκουν στην κατηγορία των «οκνών» πυρομαχικών, όσων υπερίπτανται πάνω από τον στόχο προτού πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους και αυτοκαταστραφούν στην πρόσκρουση.

Το Πεντάγωνο έχει αποστείλει περισσότερα από 1.000 drones κάθε τύπου στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος επιμένει, όμως, να μην εξοπλίζει τον ουκρανικό στρατό με μεγάλα βομβαρδιστικά drones, όπως τα Predator και Reaper, με αυτονομία πτήσης πολλών ωρών, τηλεκατευθυνόμενες βόμβες μεγάλης ισχύος και ζωντανή σύνδεση μέσω βίντεο με τον στόχο.

Τα τουρκικά Bayraktar TB2

Μετά τη ρωσική εισβολή, ο ουκρανικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί τουρκικά Bayraktar TB2. Τα drones αυτά, με άνοιγμα πτερυγίων 12 μέτρων, μεταφέρουν μικρές τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και έχουν αναδειχθεί στο σημαντικότερο οπλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας.

Το ιρανικό Mohajer-6, το οποίο χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, είναι παρόμοιο του τουρκικού, ενώ η ρωσική αμυντική βιομηχανία παράγει τουλάχιστον άλλους δύο τύπους μικρών βομβαρδιστικών drones.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Bard το 2017 είχε δείξει ότι εννέα χώρες κατασκεύαζαν ή σχεδίαζαν 26 μοντέλα ένοπλων drones. «Σήμερα περισσότεροι από 100 τύποι οκνών ιπτάμενων πυρομαχικών παράγονται ή σχεδιάζονται σε 24 χώρες του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια οι συρράξεις σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Ουκρανία όξυναν το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, για την απόκτησή τους», λέει ειδικός των νέων αυτών οπλικών συστημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση