ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πολιορκούν νοσοκομεία στη Γάζα

Μικρή βοήθεια επιτρέπει το Ισραήλ καταγγέλλουν διεθνείς οργανώσεις

Παρά την εντεινόμενη διεθνή κατακραυγή για τις εκατόμβες και τον λιμό στη Γάζα, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, περικυκλώνει νοσοκομεία και διατηρεί σε απελπιστικά ανεπαρκή επίπεδα τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην παλαιστινιακή Λωρίδα, ενώ στρατιώτες του δεν διστάζουν να εκτοξεύσουν πυρά εναντίον ξένων διπλωματών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Τουλάχιστον 82 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γυναικών και ενός βρέφους μιας εβδομάδας, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του τελευταίου εικοσιτετραώρου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υγείας. Συνολικά στους 19 μήνες πολέμου έχουν σκοτωθεί 53.655 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο από τα τελευταία νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία στη βόρεια Γάζα περικυκλώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, που απαγορεύει την είσοδο ή έξοδο οποιουδήποτε. Πρόκειται για το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, που δέχθηκε πυρά με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά και να υπάρξει βλάβη στο κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης, και για το νοσοκομείο Αλ Αουντα.

Αλλα δύο νοσοκομεία και τέσσερα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας βρίσκονται επίσης στη ζώνη εκκένωσης που έχει ορίσει ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποιώντας ότι τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα βρίσκονται στο χείλος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Από την έναρξη του πολέμου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει περίπου 700 επιθέσεις των Ισραηλινών σε νοσοκομεία.

«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

Από την πλευρά της, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 20 ιατρικές εγκαταστάσεις της Γάζας έχουν υποστεί πλήγματα την τελευταία εβδομάδα, από τη στιγμή δηλαδή που ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση «Αρματα του Γεδεών» για την κατάληψη ολόκληρης της παλαιστινιακής Λωρίδας. Ενα από αυτά έπληξε τον περίβολο του νοσοκομείου Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, σε απόσταση 100 μέτρων από τη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι MSF κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν επιτρέπει να διέλθει στη Γάζα παρά μόνον «γελοιωδώς ανεπαρκής» βοήθεια και αυτό, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθεί για τον «λιμό που επέβαλε στον πληθυσμό». Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Πασκάλ Κουασάρ, έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της βοήθειας, στην υπηρεσία στρατιωτικών στόχων των ισραηλινών δυνάμεων».

 

Την Τρίτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών του ΟΗΕ στη Γάζα, αλλά εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού σημείωσαν ότι δεν είχε γίνει δυνατή η μεταφορά της βοήθειας στα σημεία διανομής λόγω καθυστερήσεων από τους ελέγχους του ισραηλινού στρατού. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), η βοήθεια που επιτρέπει να περάσει το Ισραήλ είναι «εντελώς ανεπαρκής». Εκκληση για την παροχή επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) απηύθυνε ο Πάπας Λέων κατά την πρώτη του εβδομαδιαία γενική ακρόαση, στο Βατικανό.

Την Τρίτη, η Βρετανία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Ισραήλ, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. έθεσαν υπό επανεξέταση την ισχύουσα εταιρική σχέση με το εβραϊκό κράτος. Την απόφαση υποστήριξαν 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Γαλλίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας, Βελγίου και Ρουμανίας, ενώ Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος και Κροατία διαφώνησαν. Σε κύριο άρθρο της, η γαλλική Le Monde υποστηρίζει την απόφαση, κάνοντας λόγο για «το αναγκαίο τέλος της ατιμωρησίας για την κυβέρνηση του Ισραήλ».

 

Στις φωνές που στιγματίζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου ήρθε να προστεθεί κι εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. Μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι αυτά που διαπράττει η χώρα του τώρα στη Γάζα «είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου» και έκανε λόγο για έναν «πόλεμο δίχως τελικό στόχο», που καταδικάζει στον θάνατο τους επιζώντες ομήρους.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και το σοβαρό επεισόδιο που διαδραματίστηκε χθες το πρωί στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον ομάδας ξένων διπλωματών που επισκέπτονταν την πόλη, φιλοξενούμενοι της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν διπλωμάτες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Κίνα, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό και την Τουρκία, ουδείς εκ των οποίων τραυματίστηκε. Το περιστατικό καταδίκασαν σε έντονους τόνους η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάγια Κάλας, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και αρκετοί ομόλογοί του.

Στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήρθε να προστεθεί και ένα άλλο, εσωτερικής φύσης. Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη χθες ότι η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να απολύσει τον Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της ισραηλινής αντικατασκοπείας (Σιν Μπετ), ήταν παράνομη. Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την απόφαση αυτή του Νετανιάχου, τον περασμένο Μάρτιο, καταλογίζοντάς του ότι θέτει την πολιτική του επιβίωση υπεράνω της εθνικής ασφάλειας.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ όρισε τον στενό του σύμβουλο και πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τόμας Μπάρακ, ειδικό απεσταλμένο του στη Συρία. Ο Μπάρακ θα συνδυάζει και τις δύο διπλωματικές αποστολές του. Ο διορισμός του θεωρείται άλλη μία ένδειξη ότι ο Τραμπ στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση του Συριακού.

Επιφυλάξεις για την ελβετική οργάνωση διανομής βοήθειας

Δεκάδες ξένοι μισθοφόροι έχουν φθάσει στο Ισραήλ για την έναρξη ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου βοήθειας προς τη Γάζα, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αναγκάσει τον ΟΗΕ να αποχωρήσει από τη διαχείριση μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ομως το Ισραήλ έχει περιγράψει την επανέναρξη των παραδόσεων βοήθειας ως προσωρινή «γέφυρα» προς ένα νέο μηχανισμό που προωθείται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Αναμένει ότι το σύστημα θα είναι σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα και τελικά θα γίνει η μόνη οδός για τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα εν μέσω πολέμου.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, το ελάχιστα γνωστό, ελβετικής προέλευσης, Ανθρωπιστικό Ιδρυμα της Γάζας (GHF) θα μοιράζει βοήθεια σε κόμβους διανομής που θα ελέγχονται από τον ισραηλινό στρατό και ιδιώτες εργολάβους.

Ωστόσο, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές Μαΐου, η πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας αντιμετώπισε επανειλημμένως προβλήματα και άνθρωποι που γνωρίζουν το σχέδιο –το οποίο έλαβε ακόμη και κάποιες άτυπες συμβουλές από τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ– λένε ότι απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να ταΐσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστινίους.

Τα Ηνωμένα Εθνη, ο κύριος πάροχος βοήθειας στη Γάζα, έχουν καταδικάσει το σχέδιο ως «φύλλο συκής» για την εκτόπιση.

Το Ανθρωπιστικό Ιδρυμα της Γάζας λέει ότι θα διανείμει 300 εκατομμύρια γεύματα τις πρώτες 90 ημέρες και το σχέδιό του είναι να προσφέρει φαγητό στους Παλαιστινίους με 1,30 δολάρια το γεύμα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πληρωμής των ξένων μισθοφόρων που θα προσλάβει για να φυλάνε τα τρόφιμα και τις εγκαταστάσεις του.

Αλλά δεν υπάρχει καμία σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του ιδρύματος. Κανένας ξένος δωρητής δεν είχε συνεισφέρει μέχρι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν το σχέδιο, δημιουργώντας αμφιβολίες ως προς την πηγή προέλευσης της χρηματοδότησης. Κύκλοι που γνωρίζουν τις δραστηριότητες του GHF δήλωσαν ότι υπάρχουν δωρητές οι οποίοι έχουν ήδη δεσμευθεί για τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια, αλλά δεν τους κατονόμασαν.

Από την αρχή το σχέδιο προσείλκυσε επιφανείς προσωπικότητες που στηρίζουν την ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, ο Μπλερ μίλησε με τον πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ντέιβιντ Μπίσλεϊ –που αναφέρεται σε έγγραφο του GHF ως πιθανό μέλος του διοικητικού συμβουλίου– για να ελέγξει το σχέδιο.

Ο Νέιτ Μουκ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της World Central Kitchen, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που τροφοδότησε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους πριν ξεμείνει από προμήθειες λόγω της πολιορκίας, κατονομάστηκε σε ένα πρώιμο έγγραφο του GHF ως «ανεκτίμητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου».

Ο Μουκ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι «δεν ήταν στο διοικητικό συμβούλιο» και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ισραηλινοί, Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως στην εφημερίδα ότι ανησυχούν για τους κανόνες εμπλοκής των εργολάβων σε περίπτωση επιθέσεων της Χαμάς ή για τη διαχείριση πλήθους πεινασμένων κατοίκων της Γάζας στους χώρους διανομής, που ο καθένας προορίζεται να εξυπηρετήσει 300.000 άτομα.

Το σχέδιο, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή, θα είναι ο μόνος τρόπος για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε δημιουργικές λύσεις που θα διασφαλίσουν την ειρήνη, θα προστατεύσουν το Ισραήλ, θα αφήσουν τη Χαμάς με άδεια χέρια και θα παραδώσουν σωτήρια βοήθεια στον λαό της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προτρέποντας τον ΟΗΕ και άλλους να συνεργαστούν με το ίδρυμα GHF. «Λόγω της εμπνευσμένης ηγεσίας του βρισκόμαστε βήματα μακριά από μια σημαντική νίκη για όλους», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση