ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πομπέο: Συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη για τρόπους ασφαλούς επανέναρξης των ταξιδιών

Την Τρίτη το πρακτορείο Reuters και η New York Times έφεραν στη δημοσιότητα προσχέδια καταλόγων της ΕΕ για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με χώρες στην Ευρώπη και αλλού για το τρόπο ασφαλής επανέναρξης των ταξιδιών μετά από την αναστολή λόγω της πανδημίας.

Την Τρίτη το πρακτορείο Reuters και η New York Times έφεραν στη δημοσιότητα προσχέδια καταλόγων της ΕΕ για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί στο μπλοκ με βάση τα οποία θα απαγορευτεί η είσοδος Αμερικανών λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε τον σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό, την κατάλληλη στιγμή να το κάνουμε, τις σωστές τακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να ανοίξει ξανά τα σύνορα για ξένους με αφετηρία τον Ιούλιο, αλλά θα επανεξετάζει ανά δεκαπενθήμερο την κατάσταση των χωρών σχετικά με την Covid-19, σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, το οποίο καθορίζει κριτήρια που ενδέχεται να κρατήσουν εκτός της ΕΕ Αμερικάνους και Ρώσους.

«Σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Είμαι πολύ σίγουρος πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα το βρούμε, όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων περιοχών του κόσμου».

Σχέδια συστάσεων από την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ, την Κροατία, προτείνουν να επιτρέπεται η είσοδος σε υπηκόους κρατών εκτός Ένωσης με σταθερό ή μειωμένο αριθμό λοιμώξεων, καθώς και σε αυτούς με «συγκρίσιμη ή καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση» από την Ευρώπη.

Αυτά τα επιδημιολογικά κριτήρια ορίζονται από 16 έως 20 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα που αναφέρθηκαν σε διάστημα 14 ημερών. Τα κράτη θα αξιολογούνται επίσης για τις επιδόσεις τους στα τεστ, την ιχνηλάτηση επαφών και τις θεραπείες, την αξιοπιστία των δεδομένων και τις αμοιβαίες ρυθμίσεις ταξιδιών για τους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με το έγγραφο, που θα συζητηθεί αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Με βάση δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η μεθοδολογία μπορεί να αποκλείσει ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και το Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων. Οι ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα Ευρωπαίων ταξιδιωτών στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει μακράν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Coronavirus  |  Ευρώπη  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση