ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πράσινο φως Πούτιν σε Ερντογάν για επιχείρηση στη βόρεια Συρία υπό όρους

Ρωσικό βέτο σε νέα τουρκική ζώνη κατοχής στη Συρία και «ναι» σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις υπό όρους.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το Κρεμλίνο δίνει πράσινο φως στην Τουρκία για μια περιορισμένης ακτίνας στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας, υπό συγκεκριμένους όρους που θέτει το ίδιο. Η ρωσική πλευρά αποκλείει τη δημιουργία μιας μόνιμης τουρκικής ζώνης κατοχής στη Συρία, ζητά από την Τουρκία να εστιάσει στο πρόβλημα του Ιντλίπ και να προχωρήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων της με τη Δαμασκό.

Μιλώντας στην Hurriyet Daily News, ο στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov έστειλε σημαντικά μηνύματα στην Άγκυρα. «Όλοι συμφωνούν ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας για ασφάλεια είναι νόμιμες. Αυτό είναι ένα σοβαρό, κατανοητό δικαίωμα, και οι ηγέτες προσπαθούν να καθορίσουν πώς η Τουρκία μπορεί να διαφυλάξει αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο κ. Peskov, σχετικά με τα τουρκικά σχέδια για τη βόρεια Συρία.«Ναι» σε επιχειρήσεις, «όχι» σε ζώνη κατοχής

Στη συνέχεια, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε τα εξής: «Τώρα η Τουρκία λέει ‘θα δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη και θα υπάρξει μια ειδική ρύθμιση στο ούτω καθεξής’. Και εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, διότι μια συμφωνία υπεγράφη το 1998 μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία των Αδάνων, η Τουρκία μπορεί να διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις και αυτό θεωρείται νόμιμο. Κατά συνέπεια, ο νομικός λόγος είναι προφανής, και δεν υπάρχει ανάγκη για νέο νομικό πλαίσιο».

Απαντώντας στο ερώτημα «αν το Κρεμλίνο δίνει το πράσινο φως για την δρομολόγηση μιας τουρκικής επιχείρησης χωρίς τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης», ο κ. Peskov παρείχε την εξής απάντηση: «Φυσικά. Η Δαμασκός δήλωσε ότι αν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί, αν δείτε τρομοκράτες στο έδαφός μας, μπορείτε να διεξάγετε διασυνοριακή επιχείρηση μπαίνοντας στα εδάφη μας ως ένα ορισμένο σημείο. Γιατί να μην επωφεληθούμε από αυτό το νομικό πλαίσιο;»

Η σημασία του Ιντλίπ

Δίνοντας το πράσινο φως της κυβέρνησης του για τη νέα τουρκική επιχείρηση στην βόρεια Συρία, ο κ. Peskov ξεκαθάρισε τους όρους της Μόσχας. Εκτός από την μη δημιουργία μόνιμη ζώνης κατοχής στη Συρία, η Ρωσία περιμένει βήματα από την Τουρκία στο ζήτημα του Ιντλίπ. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε τα εξής: «Υπάρχει και το θέμα του Ιντλίπ. Εδώ στο Σότσι κάναμε μια συμφωνία για το Ιντλίπ το Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας κάποιων λόγων. Η τρομοκρατική απειλή που ακούει στο όνομα Αχράρ αλ-Σαμ έχει φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο. Επιτίθενται συνεχώς στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας. Είναι ευθύνη της Τουρκίας να αποτρέψει αυτές τις επιθέσεις, αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο».

Μόσχα σε Άγκυρα: Αντιμετώπισε τον Ασαντ

Παράλληλα, ο κ. Peskov αναφέρθηκε και στην ανάγκη της εξομάλυνσης των τουρκοσυριακών σχέσεων με την εξής τοποθέτηση: «Ο Ασαντ είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Συρίας. Είναι ο ηγέτης αυτής της χώρας. Μπορεί να τον συμπαθείς ή να μην τον συμπαθείς. Είναι ηγέτης της πολιτείας, έχει ανθρώπους, ένοπλες δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες. Αν θέλετε να είστε ανάμεσα σε χώρες που θέλουν να σώσουν το πεπρωμένο της Συρίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον Ασάντ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Μη προβλέψιμη χώρα οι ΗΠΑ σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Τέλος, σε ό,τι αφορά την στάση της Μόσχας απέναντι στις νέες κινήσεις των ΗΠΑ στη Συρία, ο κ. Peskov τόνισε τα εξής: «Οι ΗΠΑ έχουν γίνει η πιο απρόβλεπτη χώρα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε βαθιά κρίση, κατανοούμε τις κακουχίες που περνάνε, αλλά και εμείς περιμένουμε υπομονετικά. Από που θα αποσυρθούν, θα τους αντικαταστήσει κάποιος άλλος, ποιος θα παραμείνει, θα συνεχίσει η παρουσία τους στη Συρία; Όταν αποχωρήσουν, η παρουσία τους μάλλον δεν θα τελειώσει, θα συνεχιστεί με κάποιο τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X