ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:36
 

Κορύφωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι είναι έτοιμη να ξεπεράσει τα όρια για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τη στιγμή που η ένταση στον Περσικό Κόλπο εξακολουθεί να κορυφώνεται και το Ιράν ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να ξεπεράσει τα όρια για τον εμπλουτισμό ουρανίου, που έχουν εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ στέλνει το δικό του μήνυμα.

Οπως δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz η χώρα του προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στον Περσικό κόλπο, καθώς εξακολουθούν να αυξάνεται η ένταση μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι λανθασμένοι υπολογισμοί του Ιράν ενδέχεται να επιφέρουν μετατόπιση από την 'γκρίζα ζώνη' στην 'κόκκινη ζώνη' -δηλαδή, στρατιωτική ανάφλεξη», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ σύμφωνα με το Reuters.

Λίγο μετά από τις δηλώσεις Katz, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, πρόσθεσε ότι ενώ οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ουάσιγκτον ενδέχεται να αποτρέψουν τη σύγκρουση, το Ισραήλ θα μπορούσε να ενεργήσει μονομερώς για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ πρόσθεσε: «Το Ιράν δεν έχει καμία ελπίδα σε αυτόν τον πόλεμο. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια ευκαιρία εκεί, μέσω της σκληρής οικονομικής πίεσης και των συνολικών κυρώσεων, για την πρόληψη του πολέμου, για την επίτευξη των στόχων χωρίς πόλεμο. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ακόμη και αν πρέπει να δράσει μόνο του».

Η απάντηση του Ιράν

Η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα μηνύματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ υπήρξε σχεδόν άμεση. Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πέρα από το ανώτατο όριο του 3,67% που ορίζεται στη συμφωνία JCPOA. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που Η.Β., Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους. Επίσης, ο πρόεδρος Ρουχανί ανέφερε ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας Arak του Ιράν, ο οποίος συμφωνήθηκε να επανασχεδιαστεί στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, θα συνεχίσει τις προηγούμενες δραστηριότητές του μετά τις 7 Ιουλίου, αν οι άλλοι υπογράφοντες τη συμφωνία δεν τηρήσουν τους όρους που έχουν τεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X