ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:31
 

Πρωθυπουργός Σερβίας: Η ενταξιακή διαδικασία είναι συχνά επώδυνη και απογοητευτική

Η Άνα Μπρνάμπιτς, προειδοποίησε ότι το ευρωπαϊκό «φρένο» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στα Βαλκάνια

Newsroom K

Για αλυσιδωτές επιπτώσεις στα Βαλκάνια προειδοποιεί η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσει κλειστές τις πόρτες της σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Μιλώντας στο euronews, η κ. Μπρνάμπιτς, παραδέχθηκε ότι οι εσωτερικές ευρωπαϊκές διαμάχες πλήττουν τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι η διαδικασία ένταξης είναι συχνά πολύ επώδυνη και απογοητευτική και εξαρτάται από τις εσωτερικές προκλήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ότι δεν ξεκινούν διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία πιστεύω ότι δυστυχώς σημαίνει πως την επόμενη φορά που η Ένωση θα αποφασίσει πόσα κεφάλαια θα ανοίξει για την Σερβία θα είναι πολύ συντηρητική στον αριθμό, ανεξάρτητα από τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Σερβία».

Η πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγορεί για υποκρισία όσους υποστηρίζουν ότι τα Βαλκάνια γίνονται χώρος επιρροής για Ρωσία και Κίνα.

Το Βελιγράδι, παρά τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών υπέγραψε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ευρωασιατική ζώνη που έχει δημιουργήσει η Ρωσία.

«Το σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα θα έβλεπα την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που υπογράψαμε την προηγούμενη Παρασκευή με την Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση στη Μόσχα. Δεν θεωρώ ότι είναι ενάντια στην ένταξή μας στην ΕΕ ή αντίθετη στην ευρωπαϊκή μας πορεία».

Αντίθετα, τη βλέπω ως συμπληρωματική. Επίσης πιστεύω ότι είναι υπερβολικές οι συζητήσεις για την επιρροή Κίνας και Ρωσίας. Εμείς δεχόμαστε κριτική για τις κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία αλλά αν κοιτάξετε τα δεδομένα θα δείτε ότι το 90% όλων των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη γίνονται στη δυτική Ευρώπη.

Ελλάδα και Σερβία αναμένεται να υπογράψουν διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Πηγή: Euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις τα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X