ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Πρωτοφανείς ισχυρισμοί και ποινές στην υπόθεση Γκεζί

Θεωρίες συνομωσιών στο κατηγορητήριο για τις διαδηλώσεις στο πάρκου Γκεζί το 2013.

Αντιμέτωποι με ισόβια φυλάκιση είναι 16 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο πάρκου Γκεζί το 2013. Το 30ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο της εισαγγελίας. Η εισαγγελία θεωρεί ότι αυτά τα άτομα προσπάθησαν να ανατρέψουν την τουρκική κυβέρνηση το 2013 κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών για την ισοπέδωση του πάρκου Γκεζί, στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.

Οι 16 κατηγορούμενοι κατηγορούνται για σχεδιασμό και διοργάνωση των διαδηλώσεων σε μια απόπειρα «να αναγκάσουν την κυβέρνηση να παραιτηθεί ή να κηρύξει πρόωρες εκλογές» και, ελλείψει αυτού, «να προετοιμάσει τους λόγους για έναν εμφύλιο πόλεμο ή πραξικόπημα».

Ο εισαγγελέας ζητά αυστηρές ποινές για τους 16 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων είναι ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβάλα, ο δημοσιογράφος Can Dündar, ο ηθοποιός Μεχμέτ Αλί Αλμπόρα και άλλες γνωστές προσωπικότητες. Ο κατάλογος των εναγόντων, εν τω μεταξύ, περιλαμβάνει ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο της 61ης κυβέρνησης της Τουρκίας.

Οι εισαγγελείς ακολούθησαν την θεωρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ότι ο Ούγγρος επιχειρηματίας Τζωρτζ Σορς βρισκόταν πίσω από τις διαμαρτυρίες. Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι μια σερβική οργάνωση που περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως «επαγγελματίες εξαγωγής επανάστασης», μετέβη στην Τουρκία με χρηματοδότηση από τη «Δύση» για να υποκινήσει τις διαμαρτυρίες. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί σύμφωνα με τις ιδέες που έθεσε ο Τζιν Σαρπ, θεωρητικός της μη βίαιης αντίστασης που πέθανε πέρσι.

Η νέα απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, με τις τελευταίες εστίες της αντιπολίτευσης να εκφράζουν την αντίθεση τους με την όλη εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση