ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτο μήνυμα του Μπάιντεν για παροχή F-16 στην Ουκρανία

Συμφωνεί με την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη

REUTERS, A.P.

Στηρίζει η Ουάσιγκτον τη διεθνή προσπάθεια για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε προηγμένα μαχητικά, όπως τα F-16. Το χθεσινό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ομάδας του G7 είναι η πρώτη ένδειξη ότι η Ουάσιγκτον θα άρει τις επιφυλάξεις της και θα παράσχει τελικά F-16 στο Κίεβο, ένα πάγιο αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος προμήθειας των μαχητικών, είτε απευθείας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία είτε μέσω ευρωπαϊκών χωρών που τα διαθέτουν. Στο μεταξύ, νέες κυρώσεις, με στόχο «να στερήσουν τη Ρωσία από τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την πολεμική της επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας, αποφάσισαν οι ηγέτες του G7 στη σύνοδο κορυφής που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, που διέρρευσε στον διεθνή Τύπο, τα νέα μέτρα των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», όπως και τον περιορισμό οντοτήτων που διοχετεύουν πολεμικό υλικό για λογαριασμό της Μόσχας.

Επιπλέον, οι ηγέτες της βόρειας Αμερικής, της Ιαπωνίας και των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών δεσμεύονται ότι θα καλύψουν τα κενά στον κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας για το 2023 και τις αρχές του 2024 και ότι θα περιορίσουν το εμπόριο διαμαντιών που εξορύσσονται ή υφίστανται επεξεργασία στη Ρωσία.

Νέες κυρώσεις του G7 κατά της Ρωσίας – Παρεμβάσεις Ζελένσκι στον Αραβικό Σύνδεσμο και στη σύνοδο της Χιροσίμα.

Στη σύνοδο κορυφής της Χιροσίμα αναμένεται να συμμετάσχει διά ζώσης την Κυριακή, ως προσκεκλημένος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία με αεροπλάνο της γαλλικής κυβέρνησης, το οποίο ήδη τον μετέφερε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Στο περιθώριο του G7 ο Ζελένσκι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Η Ινδία, όπως και άλλα κράτη, συμμετέχει στη σύνοδο με την ιδιότητα του προσκεκλημένου και αντιπροσωπεύει την πιο φιλική, έναντι της Ρωσίας, δύναμη που εκπροσωπείται στη Χιροσίμα.

Στην Τζέντα ο Ζελένσκι είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησε και την πιθανή συμβολή του βασιλείου στην ανοικοδόμηση της χώρας του μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Από το βήμα της συνόδου δεν δίστασε να επιπλήξει «ορισμένα» αραβικά κράτη ότι «κάνουν τα στραβά μάτια» απέναντι στη ρωσική εισβολή στη χώρα του. «Είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι κανείς από εσάς δεν θα συμφωνούσε να παραδώσει το ένα τρίτο της χώρας του σε εισβολείς», δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ επέμεινε στην ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων, στην υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία. Ο εξόριστος ηγέτης των Τατάρων, Μουσταφά Τζεμίλεφ, τον συνόδευσε στην αραβική σύνοδο.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε χθες τη Δύση ότι προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες της Ρωσίας, με στρατηγικό στόχο να τη διασπάσει σε «καμιά ντουζίνα» μικρότερα κράτη. Την ίδια ημέρα ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σχεδίασαν τις πρόσφατες δολοφονίες επί ρωσικού εδάφους δύο υποστηρικτών της ρωσικής εισβολής, της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν κι ενός πολεμοχαρούς μπλόγκερ, όπως και τα σαμποτάζ στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία και στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική. Ολες οι εν λόγω επιθέσεις «σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν σε συντονισμό με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες», σύμφωνα με τον Πατρούσεφ.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούτιν θα επισκεφθεί το Πεκίνο. Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, Γκενγκ Σουάνγκ, καυτηρίασε τη συνεχιζόμενη ροή οπλικών συστημάτων από τη Δύση προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί μόνο στην κλιμάκωση του πολέμου και σε μεγαλύτερη αιματοχυσία.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για το Ουκρανικό, Λι Χούι, πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες περιοδεία, που ξεκίνησε από το Κίεβο. Χθες ο Λι συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τον Πολωνό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Βόιτσεκ Γκέρβελ, ο οποίος του ζήτησε να ασκήσει το Πεκίνο την επιρροή του στη Μόσχα ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σφοδρές επιθέσεις

Στην ίδια την Ουκρανία, οι Ρώσοι βομβάρδισαν για δεύτερη κατά σειρά νύχτα το Κίεβο και άλλες πόλεις με πυραύλους, drones και βλήματα πυροβολικού. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκεπτόταν τη Ζαπορίζια και επιθεωρούσε τις δυνάμεις του, που αναμένεται να βρεθούν γρήγορα στο στόχαστρο των Ουκρανών. Παράλληλα συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση οι εχθροπραξίες στο Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, βασικό στόχο της ρωσικής επίθεσης από τον Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση