ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς χρηματοδοτείται η Χαμάς – Εκατομμύρια κάθε χρόνο

Τεράστιους οικονομικούς πόρους απαιτούσε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο

Money Review

Τεράστιους οικονομικούς πόρους απαιτούσε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο: χρησιμοποιήθηκαν drones, έγιναν κυβερνοεπιθέσεις και έπεσαν περίπου 2.500 έως 5.000 ρουκέτες μόνο την πρώτη ημέρα. Συγκριτικά, σε επίθεση πριν από δύο χρόνια, ο ίδιος αριθμός πόρων χρησιμοποιήθηκε σε βάθος 11 ημερών, το οποίο δείχνει ότι η χρηματοδότησή της οργάνωσης έχει αυξηθεί έκτοτε.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, υπόκειται σε κυρώσεις και έχει αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Και εάν προσπαθήσει να συγκεντρώσει κονδύλια, εντοπίζεται από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Κι όμως, στη λίστα του Forbes με τις πλουσιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια η Χαμάς καταλαμβάνει σταθερά μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Την τελευταία φορά τα έσοδά της υπολογίζονταν στα 500 εκατ. δολάρια, ενώ μερικά χρόνια πριν έφταναν έως και το 1 δισ. δολάρια.

Κρυπτονομίσματα

Σημαντική πηγή των εσόδων της φαίνεται να είναι σε κρυπτονομίσματα. Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων διεθνώς, το Binance, «πάγωσε» εκατοντάδες λογαριασμούς, οι οποίοι συνδέονται με τη Χαμάς, έπειτα από αίτημα των ισραηλινών αρχών αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την BitOK, εταιρεία αναλύσεων με έδρα το Τελ Αβίβ, την τελευταία διετία κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 41 εκατ. δολαρίων έχουν καταλήξει σε ψηφιακά πορτοφόλια που συνδέονται με τη Χαμάς. Στο ίδιο διάστημα, η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση του Σαββάτου, έλαβε 93 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τα κρυπτονομίσματα ως μέσο συγκέντρωσης χρημάτων. Τον Απρίλιο, όμως, δήλωσε ότι θα σταματήσει τη χρήση του Bitcoin λόγω αύξησης της «εχθρικότητας» εναντίον των δωρητών.

Στήριξη από το Ιράν και δωρεές

Παρότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη εάν το Ιράν ενεπλάκη στην επίθεση του περασμένου Σαββάτου, θεωρείται ευρέως πως χρηματοδοτεί τη Χαμάς με περίπου 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Επίσης, η Χαμάς έχει οικονομική στήριξη από διάφορες χώρες, όπως το Κατάρ και την Τουρκία. Οι χορηγίες αυτές δεν είναι βέβαια άμεσες και συνεπώς είναι δύσκολος ο εντοπισμός της πηγής τους.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά των Παλαιστινίων ομογενών και των δωρητών που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο.  Επίσης, η Χαμάς συγκεντρώνει το λεγόμενο ζακάτ, ένα είδος ελεημοσύνης, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους της.

Τέλος, οργανώνει δράσεις συγκέντρωσης χρημάτων στο εξωτερικό, όπως στις χώρες του Κόλπου, τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. 

Επισήμως, οι δωρεές αυτές χορηγούνται για τις κοινωνικές δράσεις της Χαμάς και όχι κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν όπλα. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις δωρεές καταλήγουν στην κατηγορία των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Relief Fund for the Afflicted and Needy του Καναδά, το οποίο διαπιστώθηκε πως μεταξύ 2005 και 2009 διοχέτευσε περίπου 14,6 εκατ. δολάρια σε διάφορες οντότητες που σχετίζονται με τη Χαμάς.

Φόροι

Κάθε μήνα, η Χαμάς συγκεντρώνει περίπου 12 έω 15 εκατ. δολάρια σε φόρους που επιβάλλει σε προϊόντα από την Αίγυπτο, όπως τσιγάρα, καύσιμα, ακόμη και δομικά υλικά.

Το 2022 επέβαλε φόρους και στα προϊόντα από τη Δυτική Όχθη, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου ζει υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Επιχειρήσεις και επενδύσεις

Η Χαμάς έχει επίσης έναν βραχίονα με αποκλειστικό σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Το 2022 φέρεται να διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων, επενδύοντας σε εταιρείες στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία, ακόμη και το Σουδάν, ιδίως στον τομέα των ακινήτων ή των κατασκευών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον όσων οντοτήτων συνδέονται με τη Χαμάς.

Οικονομικές βοήθειες

Όπως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση, είναι πιθανό να ελεγχθεί η οικονομική βοήθεια προς τους ανθρώπους που ζουν σε ακραία φτώχεια στη Γάζα. Η Κομισιόν δήλωσε ότι θα ελέγξει την οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε την τελευταία τριετία, αξίας 681 εκατ. δολαρίων, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν κατέληγε στην Χαμάς. 

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν τόνισε πως η ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 27,9 εκατ. δολαρίων, προς τη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί και φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση