ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσία: Ετοιμάζει προσάρτηση κατακτημένων εδαφών

Εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σκοπεύει να προσαρτήσει η Μόσχα μετά την εξασφάλιση του ελέγχου της Μαριούπολης

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει τα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που κατέκτησε πρόσφατα, στα οποία περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, το εργοστάσιο Ζαπορίζια. Στις περιοχές αυτές ήδη το ρούβλι είναι επίσημο νόμισμα, φιλορώσοι πολιτικοί έχουν αναλάβει επικεφαλής τοπικών αρχών, η διδακτέα ύλη στα σχολεία έχει αλλάξει, το Ιντερνετ περνάει μέσω Ρωσίας και η πρόσβαση στην ουκρανική ραδιοτηλεόραση έχει κοπεί. «Βρίσκομαι εδώ για να προσφέρω τις μέγιστες δυνατότητες ενσωμάτωσης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τις υποδομές, Μαράτ Χουσνούλιν, κατά την πρόσφατη περιοδεία του. Τα νέα εδάφη «έχουν μια άξια θέση στη ρωσική μας οικογένεια». Με την κατάκτηση της Μαριούπολης, που ολοκληρώθηκε προχθές, η Ρωσία αποκτά χερσαία σύνδεση ανάμεσα στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που ήδη βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο και στη στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη ρωσική ομοσπονδία το 2014.

Το βράδυ της Πέμπτης, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων για την αγορά εξοπλισμών και άλλης βοήθειας, στρατιωτικής και μη προς την ουκρανική κυβέρνηση.

«Ξηλώνει» ο Πούτιν
Την ίδια στιγμή, αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων περιγράφει εκκαθαρίσεις στους κόλπους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντικαθιστά τους αξιωματικούς που θεωρεί υπεύθυνους για την αποτυχία της Ρωσίας να κατακτήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη. Η έκθεση εγείρει αμφιβολίες για το αν ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πούτιν.

Πηγή: ΝΥΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση