ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σαρλ Μισέλ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για το μεταναστευτικό

Ανέφερε πως πολλές φορές στο παρελθόν έχει σε συζητήσεις για τη μετανάστευση του ηγέτες να δυσκολεύονται να ακούσουν ο ένας τον άλλο

ΚΥΠΕ

Για δύσκολες αλλά απαραίτητες συζητήσεις, έκαναν λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Σαρλ Μισέλ εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης, δηλώνοντας πως διαπιστώνει ότι ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» για να υπάρξει πρόοδος και η δεύτερη επιπρόσθετα στο ζήτημα του κράτους δικαίου στην Πολωνία, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Δ

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μακρά συζήτηση της Παρασκευής ευθύνεται το ότι όλοι οι ηγέτες τοποθετήθηκαν για τη μετανάστευση πέραν από τη μία φορά, με τη συζήτηση να μπαίνει σε ευρύτερα ζητήματα όπως οι δευτερογενείς κινήσεις μεταναστών μεταξύ κρατών μελών.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το πώς μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις πολλές και διαφορετικές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα στο μεταναστευτικό, από την Πολωνία και τη Λιθουανία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Μισέλ ανέφερε πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες, και επανέλαβε πως η ΕΕ καταδικάζει συλλογικά τη χρήση της άτυπης μετανάστευσης ως υβριδικής απειλής.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη που αναφέρθηκαν και πως οι Επίτροποι Σχοινάς και Γιόχανσον έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τις χώρες αυτές, και πως οργανισμοί όπως η Frontex και η EASO, καθώς και οικονομική στήριξη, βρίσκονται στη πρώτη γραμμή.

Υπάρχει επίσης συμφωνία, συνέχισε, πως πρέπει να υπάρξει βελτίωση και σε νομοθετικό επίπεδο, παραπέμποντας στη διάσταση της πιθανής προσαρμογής των προνοιών του Σέγκεν αλλά και το νέο Πακέτο που έχει προτείνει η Κομισιόν.

Αναφερόμενος κατά τα αρχικά του σχόλια στη μακρά συζήτηση, διάρκειας πέραν των πέντε ωρών, που είχαν οι ηγέτες το πρωί της Παρασκευής για την μετανάστευση, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε πως δεν είναι ένα εύκολο θέμα αλλά εκτίμησε πως κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε υπήρξε αυξανόμενη σύγκλιση στο γεγονός πως τα κράτη μέλη έχουν όλα τους ίδιους στόχους.

Ανέφερε πως πολλές φορές στο παρελθόν έχει σε συζητήσεις για τη μετανάστευση του ηγέτες να δυσκολεύονται να ακούσουν ο ένας τον άλλο, αλλά πως στη συζήτηση της Παρασκευής διαπίστωσε πως ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» για να υπάρξει πρόοδος.

Όπως είπε, το μεταναστευτικό έχει και εξωτερική και εσωτερική διάσταση. Στην εξωτερική διάσταση, ανέφερε πως με την Κομισιόν εργάστηκαν για να καθορίσουν συγκεκριμένες προτεραιότητες, εργαλεία και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όσον αφορά την εσωτερική διάσταση, επεσήμανε πως πρόκειται για ευαίσθητη συζήτηση, αλλά πως μετά την σημερινή συζήτηση θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο για περισσότερη πολιτική βούληση για αυτό το θέμα, με σημείο έναρξης της συζήτησης τις συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν.

Από την πλευρά της η κ. Φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση ορισμένων χωρών, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, για χρηματοδότηση τοίχων και συρματοπλεγμάτων στα σύνορα της, εξέφρασε τη διαφωνία της με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στα σύνορα με την Λευκορωσία την οποία χαρακτήρισε υβριδική επίθεση, τονίζοντας πως τα άτομα που η χώρα εργαλειοποιεί είναι θύματα, τα οποία πρέπει να βοηθήσουμε.

Τη στιγμή που η Λευκορωσία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, συνέχισε, η Ευρώπη θα συνεχίσει να πιέζει το καθεστώς, μέσω μέτρων όπως τους περιορισμούς στις βίζες για μέλη του καθεστώτος ενώ εξετάζονται και μέτρα για εταιρίες και άλλες νομικές οντότητες.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Μεσόγειο, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες - κλειδιά, και πως αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική προσέγγιση, ενώ προέτρεψε τους ηγέτες να προχωρήσουν με τη συζήτηση που κατέθεσε η Επιτροπή.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου που βρέθηκε στην ατζέντα για δύο ώρες την Πέμπτη, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μια ήρεμη συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκε εκ νέου η σημασία που αποδίδουν οι ηγέτες στο κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Όπως είπε, είναι απαραίτητος ο πολιτικός διάλογος για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως το κράτος δικαίου είναι η βάση της ζωής στην ΕΕ καθώς παρέχει νομική βεβαιότητα.

Η ανεξαρτησία των δικαστηρίων είναι ουσιαστικός πυλώνας του κράτους δικαίου, συνέχισε, ενώ πρόσθεσε πως στο κέντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη επαναφοράς της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Πολωνία.

Σε σχέση με την ενέργεια, ο κ. Μισέλ ανέφερε πως η ανταλλαγή απόψεων έχει βοηθήσει τους ηγέτες να πλησιάσουν περισσότερο σε αποφάσεις.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε εκ νέου στα μέτρα που λήφθηκαν ή ανακοινώθηκαν από 20 κράτη μέλη και τα οποία συνάδουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν.

Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ανέφερε πως η Κομισιόν εργάζεται για την αύξηση της ανθεκτικότητας της ενεργειακής αγοράς στην ΕΕ μέσω ιδεών όπως η από κοινού αποθήκευση ή προμήθεια φυσικού αερίου, το άνοιγμα σε περισσότερους παροχείς ενέργειας και η διασυνδεσιμότητα.

Τόνισε όμως πως αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι περισσότερη καθαρή ενέργεια, επισημαίνοντας πως οι τιμές των ανανεώσιμων μειώνονται. Προανήγγειλε παράλληλα πως η ΕΕ θα προχωρήσει στο θέμα του taxonomy του τι αποτελεί πράσινη επένδυση, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμα και στις συζητήσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την προώθηση των εμβολιασμών, την στρατηγική συζήτηση που έγινε για θέματα εμπορίου και την προετοιμασία της συμμετοχής της ΕΕ στις προσεχείς συνόδους με την Ανατολική Γειτονία και χώρες της Ασίας.

Τέλος, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, σημειώνοντας πως ήταν σύντομη λόγω και της ενότητας στον στόχο, και πως υπάρχει σήμερα μια κοινή πυξίδα για το πώς προχωρεί η Ευρώπη σε θέματα κυβερνοασφάλειας μεταξύ πολλών άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ