ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους η αποψίλωση του Αμαζονίου

Η αποψίλωση τον Ιούνιο έφτασε τα 1.120 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επίσης ρεκόρ για τον μήνα αυτό.

Kathimerini.gr

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έφρασε σε επίπεδα ρεκόρ τους πρώτους έξι μήνες του έτους, καθώς καταστράφηκε μια περιοχή που ισοδυναμεί πέντε φορές με το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας της Βραζιλίας (Inpe).

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο αποψιλώθηκαν 3.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αμαζονίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021 και η μεγαλύτερη έκταση για το εξάμηνο αυτό από τότε που η Inpe διατηρεί αρχεία, στα μέσα του 2015.

Η αποψίλωση τον Ιούνιο έφτασε τα 1.120 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επίσης ρεκόρ για τον μήνα αυτό.

Ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως, περιέχει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα καθώς καταστρέφονται τα δέντρα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή.

Η αποψίλωση προχωρά ολοένα και πιο βαθιά στο δάσος. Τους έξι πρώτους μήνες του 2022 η πολιτεία Αμαζόνας, στην καρδιά του τροπικού δάσους, κατέγραψε για πρώτη φορά τις μεγαλύτερες καταστροφές σε σχέση με άλλες πολιτείες.

Εξάλλου η αυξανόμενη αποψίλωση των δασών ενισχύει και τις πυρκαγιές, οι οποίες αναμένεται να χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε η Μανοέλα Ματσάντο ερευνήτρια στο Woodwell Climate Research Center του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τον Ιούνιο καταγράφηκαν στη Βραζιλία οι περισσότερες πυρκαγιές εδώ και 15 χρόνια, αν και αυτές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των πυρκαγιών που ξεσπούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν κορυφώνεται το φαινόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Inpe.
Ειδικοί στη Βραζιλία κατηγορούν τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου επειδή χαλάρωσε τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι ακτιβιστές ελπίζουν να νικήσει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λούς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στη διάρκεια της θητείας του οποίου, από το 2003 ως το 2010, μειώθηκε σημαντικά η αποψίλωση του Αμαζονίου.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, τις οποίες φαίνεται ότι θα κερδίσει ο Λούλα, οι ειδικοί αναμένουν να συνεχιστεί η αποψίλωση του Αμαζονίου και οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος, καθώς δεν υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση από το κράτος ενόψει και της ενδεχόμενης αλλαγής στην κυβέρνηση. «Είναι πολύ δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο Ρομούλο Μπατίστα της Greenpeace Βραζιλίας.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ