ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στ. Κυριακίδου για κοροναϊό: Προτεραιότητα η στήριξη στα κράτη μέλη

Η Επίτροπος βρίσκεται σε επαφή με Γαλλία και Γερμανία, χώρες όπου παρουσιάστηκαν οκτώ συνολικά κρούσματα

ΚΥΠΕ

Για την ετοιμότητα και την προετοιμασία της ΕΕ "απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού από την Κίνα", ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου από κοινού με τον Επίτροπο για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

"Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει να διασφαλίσω ότι εμείς ως Κομισιόν, παρέχουμε πάσα υποστήριξη στα Κράτη Μέλη", σημείωσε διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την προετοιμασία και το συντονισμό των μέτρων απάντησης, για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού εντός της ΕΕ. Η Επίτροπος ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 8 επιβεβαιωμένες από εργαστήρια περιπτώσεις, τέσσερις στη Γαλλία και τέσσερις στη Γερμανία. Η Επίτροπος δήλωσε πως είναι σε συνεχή επαφή με τη Γαλλία και τη Γερμανία και έχει λάβει διαβεβαιώσει ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Σημείωσε δε ότι βρίσκεται σε επαφή και με την Κροατική Προεδρία, εκφράζοντας την υποστήριξή της σε σύγκλιση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας, το συντομότερο δυνατό.

Σε σχέση με τους 8 που νόσησαν, η Επίτροπος ενημέρωσε πως λαμβάνονται μέτρα περιλαμβανομένου του εντοπισμού των προσώπων με τα οποία ήρθαν ήδη σε επαφή. "Η κατάσταση όπως όλοι ξέρετε είναι περίπλοκη και εξελίσσεται συνεχώς", τόνισε. "Υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες για την πηγή τη μόλυνσης, πόσο ενεργή και πόσο παθογόνα είναι", δήλωσε. "Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε συγκεκριμένο εμβόλιο", σημείωσε, εξηγώντας ότι η ευρύτερη κατανόηση θα οδηγήσει σε καλύτερη πρόληψη και προς αυτό η παροχή πληροφοριών από την Κίνα είναι κρίσιμης σημασίας. Τα δε προληπτικά μέτρα απόκρισης είναι μεν εθνική αρμοδιότητα, αλλά η Κομισιόν έχει ένα κεντρικό συντονιστικό ρόλο και από την πρώτη μέρα συγκαλεί την Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας και λαμβάνει εκτιμήσεις κινδύνου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, ενώ παρέχει και οδηγίες περί ταξιδίων, μετακινήσεων και όλων των πτυχών της απόκρισης της ΕΕ στην κατάσταση. Έχει παράλληλα ενημερώσει την ΕΥΕΔ και τις άλλες υπηρεσίες της ΕΕ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας, που με τη σειρά της έχει εκδώσει οδηγίες για το χειρισμό του θέματος από τις αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια. "Η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας", κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, ο οποίος ενεργοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε την επιχείριση σταδιακού επαναπατρισμού των περίπου 600 Ευρωπαίων πολιτών από το Γουχάν και την Επαρχία Χούμπει, σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη. Προς το παρόν όλα τα Κ-Μ δεν έχουν ενημερώσει για την παρουσία πολιτών τους στην περιοχή. Η επιχείρηση θα είναι πολύπλοκη, όπως είπε, και εξήγησε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Μια από τις πρόνοιες της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει κάθε Κράτος Μέλος έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα ιατρικά ή εργαστηριακά μέσα, μεταξύ άλλων.

Στο Βουχάν και τη ευρύτερη περιοχή παραμένουν και θέλουν να επαναπατριστούν πολίτες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και ΗΒ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Γαλλία  |  Ευρώπη  |  Κίνα  |  Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X