ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στ. Κυριακίδου: Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερα τεστ και να βελτιώσουν την υποδομή σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας

ΚΥΠΕ

Με τίτλο «Η ΕΕ φοβάται ότι σύντομα θα υπάρξει "έκρηξη του κορωνοϊού"» η κυριακάτικη έκδοση της ε/φ Welt σημειώνει πως η νέα μετάλλαξη του ιού στη Μεγάλη Βρετανία θέτει σε κατάσταση συναγερμού τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Την Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα διαβουλευτούν στο πλαίσιο ειδικής Συνόδου Κορυφής. Την ίδια στιγμή η Επίτροπος Υγείας Κυριακίδου προτρέπει τα κράτη-μέλη να προβούν σε ενέργειες.

Όπως αναφέρεται, στις Βρυξέλλες επικρατεί ατμόσφαιρα συναγερμού. «Υπάρχει μεγάλος φόβος ότι πολύ σύντομα θα σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων του κορωνοϊού», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει σε σημαντικές διαπραγματεύσεις. Σε μια πρόσφατη κλειστή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής επισημάνθηκε μάλιστα ότι σε λίγες εβδομάδες σε μεγάλο κομμάτι της ΕΕ ενδεχομένως να επικρατούν «οι ίδιες συνθήκες με τη Μεγάλη Βρετανία». Τονίστηκε ότι εκεί πέρασαν δυόμισι μήνες μεταξύ της πρώτης εμφάνισης της μετάλλαξης του κορωνοϊού και της έκρηξης των κρουσμάτων. Γι’ αυτό και τα χειρότερα για την ΕΕ ενδεχομένως να επίκεινται.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού που έχουν ξεκινήσει πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να προσφέρουν αρκετή προστασία από ένα περαιτέρω κύμα κατά τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, καθώς δεν έχουν αποκτήσει αρκετοί ανοσία. Ο αξιωματούχος της ΕΕ δηλώνει: «Όλοι εκπλήσσονται για το γεγονός ότι σε πολλές χώρες παρά το Lockdown υπάρχει στασιμότητα των αριθμών σε πολύ υψηλά επίπεδα». Υπάρχει μόνο μία εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο: Η βρετανική μετάλλαξη με την κωδική ονομασία B1.1.7.

Στο μεταξύ, η μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού συντονίζεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. Η πολιτικός από την Κύπρο έχει κερδίσει μεγάλο σεβασμό στις πρωτεύουσες της ΕΕ τους τελευταίους μήνες για τον ήρεμο της τρόπο και την εργατικότητά της. Και η Κυριακίδου προειδοποιεί για τις μεταλλάξεις του ιού. «Βλέπουμε ότι οι νέες παραλλαγές του ιού έχουν εξαπλωθεί και έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε στην ε/φ Welt.

Ακόμα κι αν οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις προφανώς δεν οδήγησαν ακόμα σε βαρύτερες ασθένειες και φαίνεται να ανταποκρίνονται στο εμβόλιο, «δεν επιτρέπεται να υπάρξει εφησυχασμός», σημείωσε. Οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μεταδοθούν ταχύτερα. «Αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ανησυχία εάν δεν ενεργήσουμε αποφασιστικά τώρα».

Αλλά τι θα πρέπει να κάνουν τα κράτη της ΕΕ; Η Κυριακίδου τονίζει: «Πρέπει να γίνονται περισσότερες ακολουθίες του γονιδιώματος, για να προσδιορίσουμε τις παραλλαγές του ιού και χρειάζεται να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μεταξύ μας. Αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας». Η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις χώρες με τεχνογνωσία, υποδομές και χρήματα.

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν περισσότερα τεστ και να βελτιώσουν την υποδομή σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών», πρόσθεσε η Κυριακίδου. Ακόμα κι αν ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξηθεί τους επόμενους μήνες, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να επιδειχθεί προσοχή, καθώς αυτή είναι ακόμα η ισχυρότερη προστασία όλων έναντι του ιού. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα και την απώλεια περαιτέρω ζωών λόγω του Covid-19».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X