ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο υψηλότερο επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού η Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι οι 3.000 στρατιώτες της επιχείρησης Sentinel, για τη φύλαξη πιθανών στόχων

Kathimerini.gr

Στο υψηλότερο επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού ετέθη η Γαλλία, μετά τη νέα επίθεση που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στη Νίκαια. Ανδρας που κράδαινε μαχαίρι και κραύγαζε «Αλλάχ Ακμπάρ» εισέβαλε στην εκκλησία της Αναλήψεως στην παραλιακή πόλη της Κυανής Ακτής και σκότωσε δύο γυναίκες και τον νεωκόρο, ενώ τραυμάτισε ακόμη έξι άτομα. Σε μια στοχευμένη προσπάθεια να προξενήσει τη μέγιστη δυνατή φρίκη, ο δράστης αποκεφάλισε ένα από τα θύματά του, όπως είχε κάνει δεκατρείς ημέρες νωρίτερα ο δράστης της δολοφονίας του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στα περίχωρα του Παρισιού.

Οι απανωτές επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών έχουν συγκλονίσει τη Γαλλία. «Αν μας επιτίθενται ακόμη είναι για τις αξίες μας, για τη δυνατότητα να πιστεύουμε ελεύθερα. Το λέω για μια ακόμη φορά, δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα. Ο στρατός μας θα κινητοποιηθεί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, σπεύδοντας στη Νίκαια. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι οι 3.000 στρατιώτες της επιχείρησης Sentinel, για τη φύλαξη πιθανών στόχων, θα αυξηθούν σε 7.000, προστατεύοντας τις εκκλησίες ενόψει του εορτασμού των Αγίων Πάντων (Τουσάιν). «Μετά τη δολοφονία του πατέρα Αμέλ το 2016, οι καθολικοί δέχθηκαν και πάλι επίθεση. Το κράτος στέκεται δίπλα τους ώστε η άσκηση της θρησκείας τους να γίνεται ελεύθερα», προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας επίσης τη στήριξή του στους πολίτες της Νίκαιας που το 2016 είχαν βιώσει μία από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος. Τη χρονιά εκείνη, κατά την ημέρα της εθνικής εορτής της γαλλικής δημοκρατίας, στις 14 Ιουλίου, 31χρονος ισλαμιστής είχε «θερίσει» με φορτηγό το ανυποψίαστο πλήθος στην προκυμαία της Νίκαιας, στερώντας τη ζωή σε 86 ανθρώπους.

Για τον δράστη της χθεσινής επίθεσης δεν έχουν δοθεί πολλές πληροφορίες, καθώς οι Αρχές δεν είναι βέβαιες για την ταυτότητά του. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, πρόκειται για Τυνήσιο, 21 ετών, που πέρασε πρόσφατα τα γαλλοϊταλικά σύνορα, αφού είχε φθάσει με βάρκα από την Τυνησία στην Ιταλία μέσω Λαμπεντούζας. Ο δράστης τραυματίσθηκε από τις σφαίρες της αστυνομίας που τον συνέλαβε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διπλασιασμός της παρουσίας ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους της χώρας, που ανακοινώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο, θεωρήθηκε ανεπαρκής από την πολιτική του αντίπαλο, Μαρίν Λεπέν. «Δεν ξέρω πόσες επιθέσεις πρέπει να γίνουν για να υιοθετήσει η κυβέρνηση νομοθεσία πολέμου απέναντι στον πόλεμο που γίνεται εναντίον μας», είπε η Λεπέν, ενώ ο συντηρητικός δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί, προσέθεσε: «Οι νόμοι της ειρήνης δεν αρκούν για να εξολοθρεύσουμε τον ισλαμοφασισμό». Ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος «Λε Ρεπιμπλικέν» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, η Γαλλία δεν είναι πια ελεύθερη. Η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο, βρισκόμαστε σε πόλεμο».

Ο διχασμός με βάση θρησκευτικά κριτήρια είναι βασικός στόχος των τρομοκρατικών επιθέσεων των τζιχαντιστών. Απέναντι σε αυτό, η γαλλική επισκοπική σύνοδος ζήτησε να σταματήσουν οι χριστιανοί να πέφτουν θύματα επιθέσεων και προσέθεσε «πρέπει επειγόντως να καταπολεμήσουμε τη γάγγραινα της τρομοκρατίας, αλλά πρέπει και επειγόντως να δημιουργηθεί μια αίσθηση αδελφοσύνης στη χώρα», εκτίμησε η σύνοδος. Λίγο νωρίτερα είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι ο φρουρός του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, συμβάν που επισημάνθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο στο μήνυμά του. Το κίνητρο δεν έχει προσδιορισθεί επισήμως, αν και η επίθεση εκτυλίχθηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη αντι-γαλλική καμπάνια σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Mε τη χθεσινή απόφαση για μέγιστη επιφυλακή, η Γαλλία βρίσκεται στα επίπεδα συναγερμού στα οποία βρισκόταν την περίοδο 2015-2016 μετά τους μαζικούς φόνους στο νυχτερινό κέντρο Μπατακλάν και στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση ως προς τη διαχείριση του κορωνοϊού έχει ξεφύγει στη Γαλλία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανακοινώνει σχεδόν πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στις πληγείσες περιοχές, με την εξαίρεση των σχολείων, για τα οποία δεν υπάρχουν σχέδια κλεισίματος.

Πηγή: Α.Ρ., REUTERS, LE MONDE, NOUVEL OBS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ