ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιθουανία και Ρωσία κλείνουν τα σύνορα τους

Οι έλεγχοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 18.00 τοπική ώρα στα σύνορα με τη Λετονία και την Πολωνία

ΚΥΠΕ

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι κλείνει με τη σειρά της τα σύνορά της στους ξένους από σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα έως σήμερα στη χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 2,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι έλεγχοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 18.00 τοπική ώρα στα σύνορα με τη Λετονία και την Πολωνία, τις δύο χώρες της ΕΕ με τις οποίες γειτνιάζει, ανακοίνωσε η Υπουργός Εσωτερικών, Ρίτα Ταμασούνιεν.

"Η ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν ήταν ό,τι πιο πολύτιμο, όμως τώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή" σημείωσε η Υπουργός. Ανάλογους περιορισμούς έχουν υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι έλεγχοι θα απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους με εξαίρεση τους κατόχους άδειας εργασίας στη Λιθουανία.

Ρωσία

Η Ρωσία θα κλείσει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία για τους ξένους πολίτες, ανακοίνωσε το γραφείο του Ρώσου Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απαγόρευση αφορά όλους τους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν για "επαγγελματικούς, ιδιωτικούς, τουριστικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους", με εξαίρεση τους πολίτες της Λευκορωσίας, "τα μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών" και όσους διαθέτουν άδεια παραμονής στη Ρωσία.

Στη Ρωσία είχαν καταγραφεί μέχρι χθες Παρασκευή 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, επεσήμανε ότι 24 κάτοικοι της πόλης έχουν μολυνθεί και πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, είπε ανακοινώνοντας ότι η παρουσία των μαθητών στα σχολεία της Μόσχας από τη Δευτέρα θα είναι προαιρετική, καθώς οι αρχές της Ρωσίας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

"Οι γονείς θα μπορούν να αποφασίζουν αν τα παιδιά τους θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, ή αν θα μείνουν στο σπίτι", έγραψε στον ιστότοπό του ο Σομπιάνιν. "Κάθε οικογένεια ζει σε διαφορετικές συνθήκες και κάθε παιδί έχει διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το μέτρο αυτό θα παραμείνει σε εφαρμογή μέχρι νεοτέρας.

Οι αρχές της Ρωσίας έχουν αναστείλει αρκετές πτήσεις από και προς χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ελέγχουν τους Ρώσους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους από το εξωτερικό και τους ζητούν να παραμένουν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ο Σομπιάνιν πρόσθεσε σήμερα ότι και όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι με ανθρώπους που επιστρέφουν από τις πλέον πληγείσες περιοχές θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η υπόθεση Μεντβέντεφ αναδεικνύει το δίλημμα που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των Ρώσων ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ