ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν: Επαναπροσέγγιση σε ψυχροπολεμικό κλίμα

Tα πρώτα βήματα στην προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων πραγματοποιήθηκαν χθες στο Σότσι, όπου συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ

Kathimerini.gr

Με την ένταση που δημιουργεί η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Μόσχα για το ουκρανικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί –πέραν πάσης αμφιβολίας– τη βασική ανησυχία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησαν χθες σε καλό κλίμα, δίχως, ωστόσο, να φθάσουν σε κάποια συμφωνία, η οποία να αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις έξω από ένα πλαίσιο –κατά κύριο λόγο– πολιτιστικών ανταλλαγών και τομέων όπως η κλιματική κρίση.

Αν και το ενεργειακό παραμένει «αγκάθι» επί του πρακτέου, ουσιαστικά Αθήνα και Μόσχα καταλήγουν μάλλον στη συνέχιση της –αποτελεσματικής στο πεδίο της πολιτικής προστασίας– ενοικίασης πυροσβεστικών αεροσκαφών Beriev κατά τη θερινή περίοδο, ενώ, παρά τα προβλήματα στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού σε κάποια λιμάνια και, βεβαίως, στα δύο παλαιά αγκυροβόλια που διαθέτουν στα ανοιχτά των Κυθήρων και της Αστυπάλαιας. Δημοσίως, τουλάχιστον, δεν καταγράφηκε κάποια ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνοτουρκικά από πλευράς του Ρώσου προέδρου, αν και ο κ. Πούτιν –όταν κλήθηκε να σχολιάσει– είπε ότι η Ρωσία είναι γενικότερα υπέρ του διαλόγου. Επίσης, επανέλαβε με σαφήνεια τη θέση της Μόσχας υπέρ διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σημείωσε, βέβαια, ότι η Ανατολική Μεσόγειος, τα Βαλκάνια και οι ευρωρωσικές σχέσεις βρέθηκαν στο μενού των επαφών.

Ανατολική Μεσόγειος, Βαλκάνια και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στην ατζέντα – Θα συνεχιστεί η ενοικίαση πυροσβεστικών αεροσκαφών Beriev.

Οι εισαγωγικές δηλώσεις του κ. Πούτιν ήταν ιδιαίτερα θερμές, καθώς ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του «πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος». Εκανε λόγο για δύο λαούς που «αλληλοσυνδέονται». Κατά τον κ. Πούτιν οι συζητήσεις με τον κ. Μητσοτάκη ήταν «περιεκτικές και αποτελεσματικές» και έκανε μάλιστα λόγο για την υιοθέτηση από κοινού ενός σχεδίου δράσης Ελλάδας – Ρωσίας για το 2022-2024. Υπενθυμίζεται ότι επί αυτού εργάστηκαν την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε σε αύξηση κατά 56% του διμερούς εμπορίου, ενώ εξέφρασε και το ενδιαφέρον της Μόσχας για επενδύσεις στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας και το εύρος της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από το ρωσικό αέριο. Ο Ρώσος ηγέτης ευχαρίστησε την Αθήνα για την απόφαση να αναγνωρίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το σκεύασμα «Sputnik». Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε ότι η Ρωσία αποφάσισε να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που είχαν μεταφερθεί από τους ναζί στη Γερμανία και μετά το 1945 βρέθηκαν στη Μόσχα, ενώ ανακοίνωσε παράταση του Ετους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας έως τα μέσα του 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε ρητώς στην Τουρκία που, όπως είπε, υιοθετεί «όχι μόνο εμπρηστική ρητορική αλλά και επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή». Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο «αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», ενώ ευχαρίστησε για τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό. Σημείωσε βέβαια ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό στα Βαρώσια, τότε τα περιθώρια προόδου στο Κυπριακό θα κλείσουν, ενώ πρόσθεσε πως «η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας». Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας για την ανταπόκριση και την αποστολή ιπτάμενων μέσων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, ενώ την ίδια περίοδο η Σιβηρία δοκιμαζόταν από καταστροφικές πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να διεξαχθούν στη Λιβύη ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένες παρεμβάσεις στην προκαθορισμένη ημερομηνία (24/12), όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση