ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνομιλία φέρεται να αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι έσπασαν το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα

Υποκλοπή από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνει ρωσική ευθύνη

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν την υποκλοπή συνομιλίας που αποδεικνύει ότι η δολιοφθορά στο φράγμα του Δνείπερου στη Νόβα Καχόβκα ήταν έργο των Ρώσων.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που φέρονται να έχουν υποκλέψει από τις ρωσικές επικοινωνίες, οι Ουκρανοί λένε ότι φαίνεται σαφώς πως όχι μόνο τη ζημιά την έχουν κάνει οι Ρώσοι αλλά και ότι ο σκοπός ήταν να αποδοθεί η ευθύνη για αυτό στους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με όσα ανήρτησε η ουκρανική υπηρεσία SBU στο Telegram, οι Ρώσοι εισβολείς θέλησαν να εκβιάσουν τους Ουκρανούς ανατινάζοντας το φράγμα και οργάνωσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στη νότια Ουκρανία.

«Αυτοί [εννοώντας την ουκρανική πλευρά] δεν τα χάλασαν εκεί. Η ομάδα των σαμποτέρ μας είναι εκεί. Ήθελαν να τρομάξουν τους ανθρώπους με αυτό το φράγμα. Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά περισσότερο από αυτό που σχεδίαζαν», ακούγεται να λέει ένας Ρώσος στρατιωτικός στη συνομιλία.

Περιγράφει επίσης τις συνέπειες αυτής της καταστροφής, τις οποίες προσπαθεί να κρύψει η Ρωσία: άνοδος της στάθμης των υδάτων, πλημμύρες εδαφών και καταστροφή.

Όπως αναφέρθηκε, η SBU κίνησε ποινική διαδικασία για έγκλημα πολέμου που φέρεται να διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία.

«Με την ανατίναξη του φράγματος του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Νόβα Καχόβκα, η Ρωσική Ομοσπονδία απέδειξε ότι αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Εξάλλου, μόνο ένα πραγματικά τρομοκρατικό κράτος μπορεί να οργανώσει μια ανθρωπογενή και οικολογική καταστροφή αυτού του επιπέδου. Και σίγουρα θα το πληρώσει, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στα διεθνή δικαστήρια. Καθήκον μας είναι να φέρουμε στη δικαιοσύνη όχι μόνο την κορυφή του καθεστώτος του Πούτιν, αλλά και τους απλούς δράστες εγκλημάτων», τόνισε ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ.

Πηγή: Reuters, Ukrinform

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση