ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελευταίο ταξίδι Μέρκελ στις ΗΠΑ

Θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν λίγο πριν τελειώσει η θητεία της

Λέγεται πως ο Χένρι Κίσινγκερ είχε αναρωτηθεί κάποτε: «Ποιον παίρνω τηλέφωνο όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη;». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ωστόσο αρνείται ότι διατύπωσε αυτήν την απορία. Τα τελευταία χρόνια πάντως οι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον ξέρουν αναμφισβήτητα σε ποιον να απευθυνθούν όταν υπάρχουν εκκρεμή ευρωπαϊκά ζητήματα: στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Πράγματι, η Μέρκελ έχει εξασφαλίσει την εικόνα της σταθερής και αξιοσέβαστης πολιτικού στις διεθνείς σχέσεις. Θεωρείται εξάλλου ένθερμη υποστηρίκτρια των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η 16χρονη θητεία της ωστόσο οδεύει προς το τέλος, αφού στις επόμενες εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου δεν θα είναι υποψήφια.

Πριν εκπνεύσει η θητεία της, η Μέρκελ επισκέπτεται για τελευταία φορά τις ΗΠΑ για να συναντήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο ύστατο μεγάλο ταξίδι της στο εξωτερικό. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αύριο στον Λευκό Οίκο. Προτεραιότητα των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων μετά τη μοναχική πορεία που είχαν επιλέξει οι ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Μπάιντεν και Μέρκελ αναμένεται να συζητήσουν τους κινδύνους από την πανδημία και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της οικονομικής ευημερίας και της διεθνούς ασφάλειας, βασισμένων όμως πάντα στις κοινές δημοκρατικές αξίες. «Οι ΗΠΑ είναι ανήσυχες για το πολιτικό κενό που θα αφήσει πίσω της η Μέρκελ», όταν εγκαταλείψει τον θώκο της, εκτιμά ο Μάρκους Κάιμ του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (SWP) μιλώντας στην Deutsche Welle.

Με δεδομένο ότι οι μέρες της στην εξουσία είναι μετρημένες, η καγκελάριος δεν πρόκειται να διεκδικήσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, αλλά θα επικεντρωθεί σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών εκ μέρους των ΗΠΑ. «Ολοι περιμένουν να ανοίξουν οι ΗΠΑ τα σύνορά τους για ταξιδιώτες από τη ζώνη Σένγκεν.

Αυτοί οι περιορισμοί δεν ενοχλούν μόνο τους τουρίστες, αλλά πλήττουν και τις επιχειρήσεις», αναφέρει ο Κάιμ.

Η αποκατάσταση των αμερικανογερμανικών σχέσεων δεν γίνεται χωρίς προκλήσεις. Οι ΗΠΑ ζητούν να αυξήσει το Βερολίνο τις αμυντικές δαπάνες του στο 2% του ΑΕΠ, να υιοθετήσει πιο δραστήριο ρόλο στις διεθνείς κρίσεις και να δείξει προθυμία στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων. Οι διμερείς σχέσεις έχουν επίσης δηλητηριαστεί από τον σχεδόν έτοιμο αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Ωστόσο ο Μπάιντεν, όπως και ο Τραμπ, φοβάται ότι ο αγωγός θα επισφραγίσει την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρώπης από τη Ρωσία, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης. Παράλληλα, αυτό που ενοχλεί την Ουάσιγκτον είναι η ρεαλιστική προσέγγιση της Κίνας από τη Μέρκελ, που έχει κυρίως οικονομικά κίνητρα. Πάντως ενόψει της αυριανής συνάντησης αμφότερες οι πλευρές βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου να υποβαθμίσουν τις διαφορές. Πρόσφατα ο Μπάιντεν επιχείρησε να στρέψει αλλού την προσοχή, μακριά από τη σύγκρουση για τον Nord Stream 2. «Θα ερμήνευα τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν ως απόπειρα να προλάβει μια κλιμάκωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή ακριβώς διεκδικεί τη γερμανική συνεργασία αλλού (σ.μ. έναντι της Κίνας)», επισημαίνει ο Κάιμ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα παραθέσουν δείπνο στη Μέρκελ και στον σύζυγό της, Γιόακιμ Ζάουερ, ενώ η καγκελάριος θα ανακηρυχθεί επίσης επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Θα είναι ο 18ος τιμητικός τίτλος που της απονέμεται.

Με πληροφορίες από: DW, A.P.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X