ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα χρειαστούν μήνες για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού

Κίνδυνος να χαθεί ακόμη μια τουριστική περίοδος

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να απέχει μήνες από την έκδοση διαβατηρίων εμβολιασμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ακόμη χαμένης τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως τονίζεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη «δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης και μιας ψηφιακής υποδομής που θα διευκόλυνε την ταυτοποίηση». Οι ηγέτες της ΕΕ ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι «το τεχνικό έργο που υποστηρίζει μια τέτοια πλατφόρμα θα μπορούσε να απαιτήσει τρεις έως τέσσερις μήνες».

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. διαφωνούν σχετικά με τη χρήση «πιστοποιητικών», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν ότι οι κάτοχοι τους έχουν πρόσφατα προσκομίσει αρνητικό τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου θεωρείται ότι έχουν ανοσία. Οι οικονομίες του μπλοκ που εξαρτώνται από τον τουρισμό πιέζουν για την εισαγωγή τέτοιων ψηφιακών πιστοποιητικών που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε μια ομαλότητα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, τουλάχιστον για ένα τμήμα του πληθυσμού.

«Το τεχνικό έργο που υποστηρίζει μια τέτοια πλατφόρμα θα μπορούσε να απαιτήσει τρεις έως τέσσερις μήνες».

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα το Bloomberg, ζητείται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να υποβάλουν σχόλια προτού η Επιτροπή παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση αργότερα αυτό το μήνα. Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει ακόμη να επιλυθούν για να επιτραπεί η «ταχεία έγκριση» της πρότασης είναι εάν τα πιστοποιητικά θα διευκολύνουν τα ταξίδια εκτός της Ένωσης.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες πρέπει ακόμη να καθιερώσουν μια κοινή προσέγγιση για την «απόδειξη της ανάρρωσης» από την Covid, σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό ένα άτομο που «ξεπέρασε» τον ιό είναι άνοσο και εάν ο οργανισμός του είναι ανθεκτικός σε αναδυόμενες μεταλλάξεις του ιού.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αγωνίζονται να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας προτού οι μεταλλάξεις καταστήσουν τον ιό ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια, αλλά η διάθεσή τους καθυστερεί.

Σε κάθε περίπτωση, με τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί και ο ιός να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται, το μπλοκ προετοιμάζει μια «συντονισμένη απάντηση σε περίπτωση που μια νέα μεταλλάξη εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη».

Το εσωτερικό έγγραφο καλεί τα κράτη μέλη να «προ-συμφωνήσουν σχετικά με το φάσμα των μέτρων έκτακτης ανάγκης που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν σε μια τέτοια περίπτωση, όσον αφορά τα τεστ και την καραντίνα», καθώς και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση