ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θέση στον ευρωπαϊκό στρατό διεκδικεί ο Ερντογάν

Τι επεσήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στον Charles Michel;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μια ενδιαφέρουσα άποψη-πρόταση έφερε στο προσκήνιο της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με αφορμή κυρίως τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην ενεργή εμπλοκή της χώρας του στους νέους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην PESCO

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το τουρκικό προεδρικό, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε στον κ. Michel το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν δείχνουν την σημασία που φέρει η ένταξη της Τουρκίας στο σχέδιο «PESCO» της ΕΕ. Ο κ. Ερντογάν για την υποστήριξη αυτής της πρότασης επικαλέστηκε τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα του σε ότι αφορά την απομάκρυνση Αφγανών και ξένων υπηκόων από το Αφγανιστάν.

Ως γνωστόν, η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) αποτελεί μέρος της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία 25 από τις 27 εθνικές ένοπλες δυνάμεις επιδιώκουν διαρθρωτική ενοποίηση. Με βάση το άρθρο 42.6 και το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009, η PESCO ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2017.

Τα υπόλοιπα αιτήματα του Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν στην επικοινωνία που είχε με τον υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο έθεσε επίσης, και άλλα αξιοσημείωτα αιτήματα. Πρώτον, ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Δεύτερον, ζήτησε την επικαιριοποίηση της τελωνειακής ένωσης της χώρας του με την ένωση. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης του Συμφώνου της 18ης Μαρτίου. Τα συγκεκριμένα τουρκικά αιτήματα τέθηκαν στα πλαίσια των συνομιλιών για τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας ως προς την αντιμετώπιση του νέου κύματος Αφγανών προσφύγων.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό Προεδρικό προσθέτει στα προαναφερόμενα και την πληροφορία ότι ο κ. Ερντογάν επεσήμανε στον κ. Michel ότι οι δυνατότητες της χώρας του στο προσφυγικό ζήτημα είναι πλέον περιορισμένες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση