ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι είναι η «Σούπερ Τρίτη» και γιατί έχει σημασία

Δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι σε 16 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών προσέρχονται στις κάλπες αύριο Τρίτη

Kathimerini.gr

Η σημαντικότερη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστή ως «Σούπερ Τρίτη», σχεδόν έφτασε.

Δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι σε 16 διαφορετικές πολιτείες ψηφίζουν αύριο για την ανάδειξη των υποψηφίων του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η στιγμή είναι κρίσιμη πολιτικά τόσο για τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και για τον τέως Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, καθώς προηγούνται με συντριπτική διαφορά από τους αντιπάλους τους.

Η αναμέτρηση αφορά πολιτείες από την Αλάσκα και την Καλιφόρνια μέχρι τη Βιρτζίνια και το Βερμόντ. Και ενώ η προσοχή θα είναι στραμμένη στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα, ταυτόχρονα θα διεξάγονται και άλλες σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Τι θα κάνει η Χέιλι;

Με εξαίρεση τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή στην Ουάσιγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ, στις οποίες νίκησε η Νίκι Χέιλι, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει σε όλες τις άλλες αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί.

Η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι η τελευταία ευκαιρία της Χέιλι να παραμείνει στην κούρσα.

Η πάλαι ποτέ πρέσβης στον ΟΗΕ έχασε τις προκριματικές εκλογές της 27ης Φεβρουαρίου στο Μίσιγκαν με περισσότερες από 40 ποσοστιαίες μονάδες. Εχασε ακόμη και την πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, όπου είχε εκλεγεί δύο φορές, με περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το 40% των ψήφων που κέρδισε στο Νιου Χαμσάιρ και την πολιτεία καταγωγής της αποδεικνύουν ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα παραμένει διχασμένο.

Υποστηρίζει ακόμη ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από τον Τραμπ να κερδίσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Είχε δεσμευθεί στο παρελθόν να παραμείνει στην κούρσα για το χρίσμα τουλάχιστον μέχρι τη «Σούπερ Τρίτη».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν έχει αποχωρήσει ακόμη, με την ελπίδα ότι ο Τραμπ δεν θα μπορέσει τελικά να είναι υποψήφιος τον Νοέμβριο εξαιτίας του πλήθους των δικαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και πιθανών προβλημάτων με την υγεία του.

Η ομάδα Τραμπ πάντως έχει αυξήσει την πίεση προς τη Χέιλι καλώντας την να αποσυρθεί. Η ίδια απαντά πως θα μπορούσε να περιμένει μέχρι το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο, όπου θα μπορούσαν να προκύψουν δεύτερες σκέψεις για την επίσημη υποψηφιότητα του Τραμπ.

Η εκστρατεία της έχει συγκεντρώσει σημαντικά χρηματικά ποσά, ωστόσο, πρόσφατα, η οργάνωση Americans For Prosperity, που υποστηρίζεται από τους αδελφούς Κοχ, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να τη χρηματοδοτεί.

Απόφοιτοι κολεγίων κατά Τραμπ

Η Χέιλι ενδέχεται να μην αντέξει ακόμα μία σαρωτική ήττα. Ωστόσο, ο Τραμπ, παρά τους θριάμβους στις προκριματικές εκλογές, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εμπόδια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξαιτίας των κακών του επιδόσεων μεταξύ των ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση.

Στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ και της Νότιας Καρολίνας, ερευνητές του APVoteCast διαπίστωσαν ότι οι απόφοιτοι κολεγίων επέλεξαν τη Χέιλι έναντι του Τραμπ.

Περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων με μεταπτυχιακές σπουδές και στις δύο πολιτείες ψήφισαν την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας.

Επιπλέον, στη Νότια Καρολίνα, ο Τραμπ κέρδισε μεν τα αστικά κέντρα, αλλά όχι με τα ίδια ποσοστά που εξασφάλισε σε μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές και τα οποία του χάρισαν τελικά την άνετη επικράτησή του.

Ενα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στα οποία ενδέχεται να δώσει απάντηση η «Σούπερ Τρίτη» είναι το αν ο Τραμπ έχει αρχίσει να καλύπτει το γεωγραφικό και μορφωτικό «κενό» στις τάξεις των ψηφοφόρων του.

Σημειώνεται ότι η αδυναμία του να πείσει τους απόφοιτους πανεπιστημίου και τους κατοίκους των αστικών κέντρων αποτέλεσε «κλειδί» για την ήττα του από τον Μπάιντεν το 2020.

Αύριο Τρίτη θα επιλεγούν 874 εκλέκτορες από τους συνολικά 2.429 που θα ορίσουν τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κατά το συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εκτιμά ότι κατά τη «Σούπερ Τρίτη» ο τέως πρόεδρος θα συγκεντρώσει 773 εκλέκτορες και δύο εβδομάδες αργότερα θα είναι μαθηματικά αδύνατο να ηττηθεί.

Θα συνεχιστεί η τάση αμφισβήτησης του Μπάιντεν;

Λιγότερες εκπλήξεις έκρυβαν οι προκριματικές εκλογές για το κόμμα των Δημοκρατικών και τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει αρκετά πολιτικά προβλήματα, στα οποία οφείλεται η πτώση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο στις προκριματικές εκλογές προχωρά, μέχρι στιγμής, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο.

Το μοναδικό εμπόδιο για τον Αμερικανό πρόεδρο στην κούρσα για το χρίσμα προέκυψε στο Μίσιγκαν, όπου οργανωμένη εκστρατεία καλούσε σε «αδέσμευτη ψήφο» στις προκριματικές εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Η εκστρατεία συγκέντρωσε ποσοστό 13%.

Παρόμοια οργανωμένη προσπάθεια κατά του Μπάιντεν, ενόψει της «Σούπερ Τρίτης», καταγράφεται στο Κολοράντο από ομάδα αριστερών οργανώσεων που επίσης καλούν σε «αδέσμευτη ψήφο», όπως στο Μίσιγκαν.

Κατά τα άλλα, οι δύο αντίπαλοι του προέδρου στις προκριματικές εκλογές, ο Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα και η συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας Μαριάν Γουίλιαμσον, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να «σπάσουν» τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά τους και να απειλήσουν την κυριαρχία του προέδρου.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να είναι και πάλι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Αλλες αναμετρήσεις

Παράλληλα με τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα, την Τρίτη διεξάγονται σημαντικές αναμετρήσεις για θέσεις γερουσιαστών, κυβερνητών και άλλων αξιωματούχων.

Από τις πιο σημαντικές, είναι οι προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια για τη θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ που έμεινε κενή λόγω του θανάτου της Δημοκρατικής γερουσιαστού Νταϊάν Φαϊνστάιν.

Η προσωρινή κάτοχος της έδρας, η Λαφόνζα Μπάτλερ, δεν διεκδικεί πλήρη θητεία. Η Καλιφόρνια ρίχνει όλους τους υποψηφίους σε ενιαίες προκριματικές εκλογές. Από αυτούς, μόνο οι δύο πρώτοι θα συμμετάσχουν στις γενικές εκλογές.

Στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Αντζελες στο επίκεντρο των τοπικών αναμετρήσεων βρίσκονται για ακόμα μία φορά ζητήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη και τη δημόσια τάξη.

Στην κομητεία του Λος Αντζελες, ο εισαγγελέας Τζορτζ Γκασκόν δέχεται κριτική για την προοδευτική προσέγγισή του, η οποία προβλέπει να μην επιβάλλεται καταβολή χρηματικής εγγύησης για πλημμελήματα και μη βίαια κακουργήματα, καθώς και να μη διώκονται ανήλικα άτομα με το ίδιο νομικό καθεστώς που ισχύει για τις διώξεις ενηλίκων.

Οι αντίπαλοί του τον έχουν κατηγορήσει για την αύξηση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας σε περιοχές της κομητείας. Οι προκριματικές εκλογές θα καθορίσουν ποιον θα αντιμετωπίσει τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, στο Σαν Φρανσίσκο, η δήμαρχος Λόντον Μπριντ προωθεί μέτρο για την επέκταση των εξουσιών της αστυνομίας, ώστε να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κάμερες παρακολούθησης.

Η πρωτοβουλία της έρχεται, καθώς η ίδια θα διεκδικήσει επανεκλογή της τον Νοέμβριο.

Στο Τέξας, ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον, που «επέζησε» πολιτικά πέρυσι έπειτα από πρόταση μομφής, αναμετράται με εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, ακόμα και όταν ο τέως πρόεδρος επιχειρούσε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020. Αντίστοιχα, ο Τραμπ υποστηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία.

Στη Βόρεια Καρολίνα, τέλος, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων θα αναμετρηθούν διεκδικώντας τη θέση του Δημοκρατικού κυβερνήτη Ρόι Κούπερ, η θητεία του οποίου είναι περιορισμένη.

Με πληροφορίες από AP, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση