ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το «αδιέξοδο» της Κίνας με την Covid

«Είναι ίσως δέκα βήματα μπροστά και εννέα βήματα πίσω», αναφέρει ένας Κινέζος αναλυτής

Kathimerini.gr

Μόλις μία εβδομάδα αφού η Κίνα ήρε την απαίτηση για αρνητικό τεστ Covid για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι αρχές της Σιζιαζουάνγκ στον βορρά επέβαλαν lockdown για πέντε ημέρες σε μεγάλο μέρος της πόλης καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται.

Στη Σαγκάη, πολλές συνοικίες έχουν αρχίσει να ζητούν ξανά τη συχνή διενέργεια τεστ Covid μόλις λίγες ημέρες αφότου είπαν στους κατοίκους τους ότι οι εν λόγω έλεγχοι θα χρειάζονταν πλέον σπάνια.

Επιπλέον, στο μεγαλύτερο μέρος του Πεκίνου, οι αρχές ζητούν από τα σχολεία καθώς και από πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 1.400 και η χώρα κατέγραψε τους πρώτους θανάτους από Covid εδώ και μήνες.

Η Κίνα δήλωσε νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο ότι θα επεξεργαζόταν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που προκαλούν τα lockdown και η καθημερινή διενέργεια μαζικών τεστ. Οι ηγέτες του Πεκίνου αναζητούν μάλιστα τρόπους προσαρμογής των αυστηρών αυτών μέτρων, τα οποία έχουν αποξενώσει την Κίνα από μεγάλο μέρος του πλανήτη, έχουν πλήξει την οικονομία και έχουν διαταράξει τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Ωστόσο σε πολλές πόλεις, η γρήγορη εξάπλωση της Covid θέτει σε δοκιμασία την απόφαση της κυβέρνησης να επιμείνει στις δεσμεύσεις της και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πότε θα ανοίξει ξανά η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Δέκα βήματα μπροστά και εννέα πίσω»

«Είναι ίσως δέκα βήματα μπροστά και εννέα βήματα πίσω», αναφέρει ο Τσεν Λονγκ, αναλυτής στη συμβουλευτική εταιρεία Plenum.

Όταν Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν στις 11 Νοεμβρίου ότι εργάζονταν προκειμένου να καταστήσουν πιο στοχευμένη τη στρατηγική περιορισμού της Covid, έκαναν λόγο για έλλειψη κλινών, δομών καραντίνας αλλά και προσωπικού ιχνηλάτησης επαφών. Εισήγαγαν αλλαγές στους κανόνες, μεταξύ των οποίων τον τερματισμό του μέτρου της καραντίνας για τις προσωπικές επαφές των επαφών του ατόμου που είχε κορωνοϊό, ενώ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε πια μεγάλη ανάγκη για μαζικά τεστ.

Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα των πόρων. Η Κίνα δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα πληρώνει για την ιατρική περίθαλψη στην περίπτωση ενός νέου κύματος κρουσμάτων, εγείροντας ανησυχία μεταξύ των πολιτών, δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα ασφάλισης παρέχει περιορισμένη κάλυψη.

Ωστόσο, η Κίνα μοιάζει απρόθυμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο κύμα μολύνσεων που θα ερχόταν αναπόφευκτα σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, αναφέρει ο Άντι Τσεν, ανώτατος αναλυτής στο παράρτημα της ερευνητικής ομάδας Trivium στη Σαγκάη.

«Θα επιβάλουν σίγουρα νέα αυστηρά lockdown εάν τα κρούσματα αυξηθούν ανεξέλεγκτα», τονίζει, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς πώς θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτό».

Με πληροφορίες από New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Εμβόλια  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X