ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:52
 

Το Brexit «μακιγιάρει» την Ευρώπη

Τη συνοχή της Ευρώπης μοιάζει να ενισχύει η άτακτη φύση του Brexit.

Newsroom Κ, Αθήνα

Τη συνοχή της Ευρώπης μοιάζει να ενισχύει η άτακτη φύση του Brexit. Παρότι η Ε.Ε. δεν έχει βρει ακόμη λύσεις σε σημαντικά της προβλήματα, όπως η χαμηλή ανάπτυξη, το μεταναστευτικό, το χρέος και ο λαϊκισμός, η βρετανική εμπειρία λειτουργεί ήδη ως παράδειγμα προς αποφυγή, αποθαρρύνοντας άλλα κράτη από ανάλογες περιπέτειες.

Ακόμη και επιτυχημένοι λαϊκιστές πολιτικοί, όπως ο Ματέο Σαλβίνι, ο Βίκτορ Ορμπαν, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», εγκατέλειψαν τις φιλοδοξίες εξόδου από την Ενωση, επιλέγοντας να μεταρρυθμίσουν την Ε.Ε. εκ των έσω. «Οι οπαδοί του Brexit ευνόησαν σημαντικά την Ευρώπη. Οι φυγόκεντρες τάσεις εξαφανίστηκαν ακόμη και από αριστερά λαϊκιστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποδέμος», λέει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τόνι Μπλερ, Ντένις Μακσέιν.

Η λαϊκιστική απειλή στην Ευρώπη δεν έχει, όμως, αποσοβηθεί με τα κόμματα αυτά να συνεχίζουν την αντιευρωπαϊκή τους ρητορική για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Εάν, όμως, μία πλούσια και ισχυρή χώρα όπως η Βρετανία αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα για να εξέλθει από την Ενωση, αυτό λειτουργεί ως προειδοποίηση για λιγότερο σταθερές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της Ε.Ε. μεταξύ των κρατών-μελών είναι εμφανής σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ερευνα του Ευρωβαρομέτρου τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ 27.600 κατοίκων της Ε.Ε. έδειξε ότι το 60% των κατοίκων της Ευρώπης πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ενωση έχει θετικές επιπτώσεις, ενώ το 67% εκτιμά ότι η χώρα του ευνοήθηκε από τη είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα ποσοστά αποδοχής αυτά είναι τα υψηλότερα καταγεγραμμένα από το 1983.

Η βρετανική πολιτική κατάρρευση λειτουργεί, επίσης, ως αποτρεπτικός παράγοντας για άλλα κράτη της Ε.Ε., που έχουν πλέον πεισθεί ότι η έξοδος από την Ενωση είναι ουσιαστικά αδύνατη.

«Την ίδια στιγμή, το Brexit δεν βοήθησε στη μόνιμη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, ούτε και ευνόησε τις προσπάθειες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Βρετανία υπήρξε πάντα απρόθυμος εταίρος. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωζώνη δεν επηρεάστηκε αρνητικά από αυτό και τα κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ δεν έπαψαν να εκπονούν κοινή στρατηγική με βάση το ενιαίο νόμισμα», λέει ο Σάιμον Τίλφορντ, αναλυτής του Ινστιτούτου Chatham House του Λονδίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ολοταχώς σε ύφεση οδεύει η Τουρκία

«Κάποιος κάποτε είπε στον σουλτάνο της Τουρκίας, `έσσεται ήμαρ`! Θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ...»
ΑΚΑ  |  20:40

Παιδίατροι σέρνουν στα Δικαστήρια τον ΟΚΥπΥ

«1η Ιουνίου 2019 ξεκινάει το ΓεΣΥ»
george  |  09:39

Η Wikipedia προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας

«H Wikipedia ξέρει και τιμωρεί!»
ΑΚΑ  |  08:20

Άρση απομόνωσης της τ/κ πλευράς ζητά από τις ΗΠΑ ο Όζερσαϊ

«Kαι μετά ξύπνησες ο Οζερσάϊ! »
ΑΚΑ  |  08:17

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τον εκνευρισμό του επειδή οι Δημοκρατικοί βουλευτές συζήτησαν την πιθανότητα κατάθεσης μομφής εναντίον του

Τραμπ: Δεν κάνω συγκαλύψεις

Κατηγορήθηκε πως έχει εμπλακεί σε μια «συγκάλυψη» στην υπόθεση της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X